sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Acesta este doar inceputul. Ce au patit cateva asistente medicale din sistemul sanitar iesean. Sunt vizati si medicii cu veniturile cele mai mari. Totul a pornit de la bani

Distribuie:

Publicat:

In spitalele din Iasi au inceput sa apara primele reactii din partea pacientilor la adresa pesonalului medical, dupa cresterea salariilor • Angajatii din sanatate se asteapta la injurii, jigniri si chiar violente din partea bolnavilor care au o atitudine mult mai revendicativa • Liderul sindicatului Sanitas: "Ne injura lumea pe strada"

Situatie alarmanta in sistemul sanitar din Iasi. Reprezentantii angajatilor din sanatate se tem de ceea ce este mai rau. De aceasta data, totul a pornit de la pacienti. Cresterea consistenta a salariilor medicilor si asistentelor medicale de la 1 martie 2018, asa dupa cum au prezentat-o guvernantii, a creat reactii dure din partea bolnavilor.

"Colegii din spitale au fost apostrofati de pacienti pe motiv ca acum au salarii marite si revendicarile din partea bolnavilor sunt mult mai mari. Pana in acest moment nu s-a ajuns la jigniri grosolane, la violenta, dar nu este exclus sa ne intalnim si cu astfel de situatii. Dupa toata campania facuta de guvernanti cu majorari uriase ale salariilor medicilor si asistentilor medicale, ne injura lumea pe strada. S-au dat exemple cu veniturile cele mai mari, fara a spune populatiei ca exista personal in spitale care nu primeste niciun ban in plus, care vor avea o crestere nesemnificativa sau chiar li se vor diminua veniturile. In aceste conditii, bolnavii au ramas cu ideea ca medicii si asistentele medicale vor avea salarii foarte mari. Ne putem astepta la reactii dure din partea pacientilor", a declarat Iulian Cozianu, presedintele Sindicatului Sanitas Iasi.

Citeste si : Se intampla din nou! Aceasta decizie da peste cap socotelile sefilor din sanatate. Sunt vizati medicii din mai multe spitale din Iasi

Ce procent de sporuri a stabilit Ministerul Sanatatii in spitalele din Iasi

In spitale se strang semnaturi pentru declansarea grevei generale care ar putea avea loc chiar in aceasta luna. Protestele vor continua dupa Sfintele Sarbatori de Paste. Noul regulament de sporuri a creat nemultumiri mari in randul salariatilor din sanatate. Practic, s-a pasat pisica din curtea Ministerului Sanatatii, in curtea spitalelor. Chiar daca exista bani in bugetul spitalelor, acestea trebuie sa se incadreze intr-un anumit procent.

"Chiar ieri (sambata, 31 martie 2018 – n.r.) am primit o adresa privind alocarea sporurilor. Unitatile medicale din Iasi aflate in subordinea Ministerului Sanatatii vor un anumit procent de sporuri. Spitalul de psihiatrie si pentru masuri de siguranta Grajduri va avea un procent de sporuri de 51% fata de 69% cat au acum; Institutul de Psihiatrie «Socola» – 49%; Spitalul «Sf. Spiridon» – 24%; Institutul Regional de Oncologie  – 26%; Institutul de Boli Cardiovasculare – 27%; Directia de Sanatate Publica – 8% fata de 15% cat este acum. Teoretic, un medic cu cea mai inalta treapta va primi un salariu majorat de la 1 martie 2018 de 16.000 lei si ar fi trebui sa mai primeasca inca 10.000 lei daca s-ar fi pastrat sporul de 75%, dar cu incadrarea intr-un procent de sporuri de 35%, majorarea va fi de maximum 1.500 lei. Peste tot s-au redus foarte mult sporurile. NU mai exista nici cumul de sporuri, ceea ce este o nedreptate. Conform majorarii salariale, un asistent medical ar fi trebuit sa primeasca in plus la salariu intre 600 si 700 lei, dar cu reducerea sporurilor va primi, in cel mai fericit caz, maximum 200 lei. Un lucru este clar: oamenii vor pierde bani", a declarat Iulian Cozianu, presedintele Sanitas Iasi.

Un medic din Vaslui ar putea avea un salariu mai mare decat un medic de la un spital universitar din Iasi

Salariile angajatilor din spitalele aflate in subordinea consiliilor locale si consiliilor judetene ar putea fi mult mai mari fata de colegii care isi desfasoara activitatea in unitatile medicale din administrarea Ministerului Sanatatii.

"Colegii din spitalele aflate la consiliul local ar putea primi salarii mai mari. Procentul de sporuri stabilit de primarie poate fi mult mai mare, pentru ca consiliul local nu are in subordine multe unitati care primesc sporuri. Vom avea surpriza ca un medic care lucreaza la Spitalul Judetean Vaslui sa primeasca un spor de 75% in conditiile in care ministerul acorda doar 24%, fiind un spital de rang inferior. Primaria sau Consiliul Judetean poate sa acorde un procent mai mare de sporuri fata de un spital aflat la minister. Cate spitale sunt la Vaslui? Asta in conditiile in care pacientul va fi transferat la un spital din Iasi daca medicul constata ca nu poate rezolva cazul in spitalul din Vaslui. Asta au decis guvernantii. Ministerul Sanatatii a dorit sa ne canibalizam intre noi. Sa nu uitam ca mai multe categorii de personal din sistemul de sanatate nu beneficiaza de aceasta majorare", a spus presedintele Sindicatului Sanitas Iasi. Lideriii angajatilor din sanatate vor lua o decizie pe 10 sau 11 aprilie.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img