joi, 28 martie, 2024

Aceste imagini din Mitropolia Iasi vor face senzatie in toata Romania! Credinciosii il vor vedea pe Patriarhul Daniel asa cum nu s-ar fi asteptat VREODATA – GALERIE FOTO

Distribuie:

Publicat:

Cu certitudine, imaginile in care este surprins Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane – BOR, in Mitropolia de la Iasi vor face inconjurul Romaniei • Majoritatea dintre enoriasi nu ar fi crezut ca e posibil asa ceva! • Si mai spectaculos este ca totul s-a petrecut intr-un spatiu-simbol pentru religia ortodoxa • Pentru cunoscatori si specialisti, totul este considerat o fantezie si ceva complet anormal si care nu se incadreaza in regulile canoanelor ecleziastice

Imaginile in care este surprins Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane (BOR), in Mitropolia de la Iasi vor face inconjurul Romaniei! Ele au fost "pictate" pe una dintre cele mai valoroase lacasuri de cult ale ortodoxiei din tara, anume monumentul ce tine de Biserica Sfantul Gheorghe, respectiv Vechea Mitropolie din curtea Ansamblului Mitropolitan din fosta capitala a Moldovei, care dateaza de aproape trei secole. Patriarhul Daniel este intruchipat coborand din avion, in 1996, aducand Moastele Sfantului Apostol Andrei.

 

Este vorba de fantezia inaltilor ierarhi ai Bisericii

Specialistii arata ca asa ceva nu este normal si nu respecta tipicul ce tine de modelul picturii bisericesti de influenta bizantina. Mai mult, lasa de inteles ca nici nu ar fi fost respectata legislatia existenta.

"Fireste ca aceasta reprezentare nu pica bine… E in afara a ceea ce inseamna canoane bisericesti. Asa ceva nu respecta tipicul ce tine de modelul picturii bisericesti ce tine de influenta bizantina. Aici (la Biserica Sfantul Gheorghe – n.r.) este vorba de fantezia inaltilor ierarhi ai Bisericii si nu vina celui care a executat lucrarea sau a pictorului. Artistul nu a facut nimic altceva decat sa se supuna dorintei acestora de a imortaliza cum au vrut ei scene precum aducerea Luminii Sfinte de la Ierusalim. Nu e un caz singular care, nu cred ca au respectat normele legale in vigoare. Nu stiu daca modificarile aduse la Putna, in interior, vechea ctitorie a lui Stefan cel Mare, au fost cu aprobarea Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice", a opiniat reputatul profesor universitar si specialist în Arta medievala Ion Solcanu, profesor de Istoria Artelor din cadrul Facultatii de Istorie a Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" (UAIC) din Iasi.

Citeste si : Toata lumea va ramane ULUITA de ceea ce se va intampla cu aceasta cladire uriasa din centrul Iasului – FOTO

De asemenea, inclusiv pictorii restauratori si membri ai Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice (CZMI) reliefeaza ca este evidenta exagerarea folosita pe acest segment. "In cazul de fata, este o exagerare de la regulile de reprezentare ale picturii ce are caracter bisericesc. Artistul a incercat sa respecte, cat mai fidel, momentul respectiv. Desigur, cand a demarat proiectul, acesta cred ca a avut toate aprobarile legale si scopul, respectiv motivatia picturii", a punctat si rest. pictor Carmen Solomonea, cadru didactic la Universitatea Nationala de Arte "George Enescu" (UNAGE) din Iasi, membru al Uniunii Artistilor Plastici din România (UAPR).

De precizat ca aceasta executa, în paralel, lucrari de restaurare a monumentelor istorice si este membru al Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice (CZMI).

 

Oficialii Mitropoliei recunosc ca este ceva atipic

Mai mult decat atat, inlusiv reprezentantii Mitropoliei Moldovei si Bucovinei sustin ca pictura in care Patriarhul Daniel "aterizeaza" direct pe vechiul monument religios este ceva atipic.

"Este scena de cand Moastele Sfantului Apostol Andrei au fost aduse la Iasi, in 1996. Aceasta a fost realizata de Vasile Buzuloi, cel mai apreciat pictor din Patriarhia Romaniei. Intr-adevar este ceva atipic, dar arata exact cum s-a petrecut importantul evenimentul religios derulat in Ansamblul Mitropolitan din capitala Moldovei", a transmis preotul Marian Timofte, reprezentant al Mitropoliei Modovei si Bucovinei.  

 

Istoricul Mitropoliei Vechi din Iasi

Datele istorice arata ca Biserica Sfantul Gheorghe – Mitropolia Veche din Iasi este un lacas de cult ortodox, care a fost construit în perioada 1761-1769 de catre Mitropolitul Gavriil Callimachi pentru a servi drept Catedrala Mitropolitana. Astazi este cunoscut sub denumirile de Mitropolia Veche sau Catedrala Veche. El a îndeplinit rolul de Catedrala a Mitropoliei Moldovei pâna în anul 1887, când s-a sfintit o noua catedrala în apropiere. În pridvor si în apropierea zidului nordic al bisericii se afla mormintele mai multor mitropoliti ai Moldovei: Gavriil Callimachi (1760-1786), Leon Gheuca (1786-1788), Iacov Stamate (1792-1803), Meletie Lefter (1844-1848) si Sebastian Rusan (1950-1956). Biserica Sf. Gheorghe Vechi din Iasi a fost inclusa pe Lista Monumentelor Istorice (LMI) din judetul Iasi din anul 2015, având codul de clasificare cod LMI IS-II-m-A-04069.02. Acest edificiu este inclus pe lista ca parte a Ansamblului Mitropoliei Moldovei si Bucovinei si are ca perioada de datare anii 1758-1766.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img