News Flash:

Acordul dintre RUSIA si CIPRU a fost reinnoit

26 Februarie 2015
2265 Vizualizari | 0 Comentarii
Rusia si Cipru au reinnoit miercuri un acord militar bilateral cu ocazia vizitei oficiale efectuate la Moscova de presedintele cipriot Nicos Anastasiades, in virtutea noilor prevederi din document navele flotei militare ruse primind acces in porturile din Cipru, transmit agentiile Associated Press si Xinhua.

Rusia si Cipru au semnat un acord militar ce permite flotei ruse sa foloseasca porturile cipriote.

Dupa discutiile cu omologul sau cipriot, presedintele rus Vladimir Putin a declarat ca acordul se refera in special la navele angajate in misiuni internationale de combatere a terorismului sau a pirateriei, el mentionand ca intelegerea nu este indreptata impotriva vreunei terte parti.

De altfel, navele flotei ruse au mai ancorat in portul Limassol, dar acordul semnat miercuri creeaza o baza legala mai solida pentru astfel de prezente.

Intr-un interviu acordat agentiei TASS inaintea plecarii catre Moscova, presedintele Anastasiades a declarat ca exista si tratative cu privire la posibilitatea ca avioanele rusesti sa primeasca acces la o baza aeriana de langa localitatea Paphos pentru misiuni umanitare.

Si ambasadorul rus la Nicosia a afirmat ca guvernul de la Moscova a cerut Ciprului sa-i permita folosirea unor baze aeriene de pe insula, dar oficialii din cele doua tari nu au confirmat dupa intrevederea Putin-Anastasiades sa se fi ajuns la o intelegere la acest capitol.

La randul sau, ministrul cipriot de externe, Ioannis Kasoulides, a declarat ca Rusia a cerut sa i se permita folosirea unor facilitati de stocare in portul Limassol — in apropierea bazei aeriene britanice—, iar aceasta solicitarea este agreata de autoritatile de la Nicosia, care insa au cerut guvernului rus sa mai astepte pana la finalizarea lucrarilor de extindere a portului.

Guvernul Ciprului a incercat in ultima vreme sa minimalizeze importanta cooperarii militare cu Rusia, cooperare ce nu este vazuta cu ochi buni de Marea Britanie, care detine o baza aeriana la Akrotiri (pe coasta sudica), folosita de avioanele NATO ce desfasoara misiuni in zona Orientului Mijlociu. Autoritatile cipriote sustin ca acordul militar cu Rusia este asemanator celor incheiate cu Franta, care a primit dreptul de a folosi o baza aeriana situata langa orasul Paphos pentru realimentarea si intretinerea avioanelor militare, sau cu Germania, careia i s-a autorizat de asemenea accesul in porturile cipriote.

Pe de alta parte, presedintele cipriot s-a pronuntat de mai multe ori impotriva adoptarii de noi sanctiuni europene impotriva Moscovei, relatiile dintre Rusia si Cipru fiind foarte apropiate.

Ciprul este una dintre destinatiile favorite ale turistilor rusi, iar in bancile acestei insule companiile ruse si oamenii de afaceri rusi au depus sume de bani considerabile.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1454 (s) | 34 queries | Mysql time :0.047325 (s)