News Flash:

Actionarii internationali ai fondurilor Pilon II: 'Partenerii de dialog din partea romana au inteles argumentele referitoare la cerintele de capital'

7 Martie 2019
514 Vizualizari | 0 Comentarii
media 154652697950778900

Acționarii internaționali majoritari ai tuturor celor șapte companii de administrare a fondurilor de pensii private obligatorii din România, Pilonul II, au discutat, marți, cu autoritățile de la Bucureşti, în contextul efectelor majore pe care OUG nr. 114/2018 le are asupra acestui sistem, potrivit mediafax.

 

„Inițiativa se înscrie în spiritul dialogului instituțional pe care APAPR l-a promovat dintotdeauna, în scopul apărării Pilonului II și a interesului milioanelor de români care economisesc astfel pentru perioada pensionării”, au menționat reprezentanții Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

Mai exact, aceștia s-au întâlnit, conform datelor APAPR: Eugen Orlando Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice; Darius Vâlcov, consilier de stat al premierului; Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele Senatului României; Leonardo Badea, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi o parte dintre membrii Consiliului ASF.

„Cu prilejul acestor întalniri, acţionarii administratorilor au explicat că în cei 11 ani de existență fondurile de pensii Pilon II au funcționat ireproșabil, investind în România majoritatea covârșitoare a activelor administrate (peste 90%), în condiţiile cadrului legislativ în vigoare. Gradul ridicat dar eficient de reglementare, standardele înalte de transparență și rezultatele investiționale foarte bune obținute în beneficiul contribuabililor români au primit recunoaștere din partea tuturor instituțiilor internaționale de specialitate. Atât în vremuri bune, cât și în perioadele dificile, companiile care administrează Pilonul II s-au ținut de promisiune, îndeplinindu-și rolul social față de români, iar, în același timp, au contribuit la creșterea și îmbunătățirea condițiilor de pe piețele financiare. Angajamentul administratorilor și acționarilor acestora față de România a fost unul solid și constant”, au subliniat reprezentanții APAPR.

Acţionarii administratorilor de Pilon II au remarcat că OUG nr. 114/2018, adoptată în ultimele zile ale anului 2018, a introdus o serie de modificări semnificative la Pilonul II, care pun în pericol acest echilibru favorabil până acum tuturor părților implicate.

Cu ocazia întâlnirilor a fost accentuat faptul că, dintre toate prevederile acestei OUG, noile cerințe de capital de circa 800 de milioane de euro pun o povară imensă, nejustificată și nesustenabilă asupra industriei, iar acționarii companiilor de administrare văd aceasta ca pe un pas înapoi din direcția unei reforme eficiente a pensiilor în România.

„În cadrul acestor întâlniri, acționarii au expus perspectiva industriei asupra prevederilor legislative din OUG nr. 114/2018 și au solicitat argumentat reconsiderarea cerințelor suplimentare de capital pe baze economice sustenabile, prin consultări tehnice reale între industrie și autorități. Partenerii de dialog din partea română au înţeles argumentele referitoare la cerinţele de capital oferite de acţionari şi au solicitat informaţii suplimentare legate de practica altor state”, au precizat reprezentanții APAPR.

În același timp, acționarii au reconfirmat interesul deja manifestat în ultimii ani de administratori în diversificarea universului investițional, astfel încât fondurile de pensii private să fie implicate și mai mult în finanțarea economiei românești, ținând cont în primul rând de interesul participanților. Reprezentanții industriei s-au angajat să exploreze opțiuni de lărgire a universului investițional, inclusiv căutând cele mai bune practici europene și internaționale în materie, urmând să trimită aceste informații către autoritățile relevante.

„Acționarii au apreciat acest prim dialog avut cu autoritățile române și au exprimat speranța că acesta va continua, pentru a duce în final la modificarea OUG nr. 114/2018 pe baze fundamentate economic, care să asigure dezvoltarea și pe viitor a Pilonului II de pensii private în România, precum şi restabilirea încrederii pe pieţele financiare. Nu în ultimul rând, acționarii au subliniat importanța luării unor decizii de modificare a OUG nr. 114/2018 în perioada imediat următoare, dată fiind urgența termenelor aplicabile în prezent”, au punctat reprezentanții APAPR.

Administratorii de Pilon II gestionau, la finalul anului trecut, fonduri de pensii de 10,2 miliarde de euro pentru 7,25 de milioane de români, obținând în toată perioada de funcționare un randament mediu anualizat de peste 8%, cel mai ridicat dintre toate sistemele similare din Europa.

 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2021 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1334 (s) | 23 queries | Mysql time :0.015517 (s)