marți, 16 aprilie, 2024

Actiune masiva a DIICOT! Numeroase perchezitii in Romania si Italia, intr-un dosar de fraude informatice

Distribuie:

Publicat:

Perchezitii in Bucuresti, sapte judete si pe teritoriul Italiei, intr-un dosar de fraude informatice, cu prejudiciu de un milion de euro.

Procurorii DIICOT – Structura Centrala, impreuna cu ofiteri din cadrul Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Bucuresti, au efectuat miercuri 15 perchezitii in municipiul Bucuresti si in sapte judete, alte 20 de descinderi avand loc pe teritoriul Italiei, intr-un dosar de fraude informatice in care prejudiciul este estimat la un milion de euro.

Potrivit unor comunicate ale DIICOT si IGPR, perchezitiile au avut loc in tara – in Bucuresti si in judetele Ilfov, Valcea, Cluj, Bihor, Constanta, Giurgiu si Buzau -, iar alte 20 de perchezitii au loc in Italia, actiunea in care au fost implicati 120 de politisti romani si 15 echipaje de jandarmi de la Brigada Speciala de Interventie a Jandarmeriei vizand destructurarea unei retele infractionale formate din romani si italieni specializate in fals informatic, acces ilegal la un sistem informatic, efectuare de operatiuni bancare in mod fraudulos si spalare de bani.

″In cauza exista suspiciunea rezonabila ca, in perioada 2015 – 2018, pe teritoriul Italiei si al Romaniei a actionat un grup infractional organizat, specializat in savarsirea de infractiuni informatice, respectiv fals informatic, acces ilegal la un sistem informatic si efectuare de operatiuni financiare in mod fraudulos. Grupul infractional organizat a fost constituit de catre doi cetateni italieni care au coordonat mai multe celule, alcatuite din aproximativ 50 de membri, si au actionat concomitent in Romania si in Italia, fiecare avand roluri bine determinate”, se precizeaza in comunicatul DIICOT.

Procurorii spun ca palierul al doilea al retelei era format din trei romani care clonau site-uri web ale unor banci si institutii financiare, in vederea obtinerii datelor de identificare ale cardurilor bancare, precum si ale datelor de acces la conturile de online banking ale persoanelor vatamate.

“Dupa accesarea conturilor de online banking, prin utilizarea datelor astfel obtinute, membrii grupului au transferat/ virat sumele de bani in conturile altor membri ai grupului, ce aveau atasate carduri bancare preplatite (prepaid). In fapt, suspectii obtineau in mod neautorizat datele de contact ale victimelor, iar ulterior le trimiteau mesaje email, aparent din partea reprezentantilor bancilor, prin care le solicitau datele confidentiale, sub pretextul ca le sunt necesare pentru remedierea unor probleme de securitate ale contului bancar. Totodata, victimele erau indrumate sa acceseze un link din cuprinsul emailului, pentru remediere; acesta reprezenta o adresa de web, care continea o clona a paginii de internet a bancii. In urma accesarii link-ului, victimele erau redirectionate pe pagina web falsificata, in care introduceau datele de identificare ale cardului bancar, precum si datele de acces la contul de online banking. Aceste date erau colectate de membrii gruparii, care ulterior controlau sumele de bani din conturi”, explica anchetatorii.

In urma activitatii infractionale, au fost compromise conturile a aproximativ 200 de victime, cetateni ai Uniunii Europene, valoarea totala a prejudiciului cauzat fiind de aproximativ un milion de euro.

Conform surselor citate, gruparea avea o structura piramidala, intreaga activitate fiind condusa de doi italieni si doi romani aflati in Bucuresti si Milano.

Totodata, in cadrul activitatii infractionale, ar fi fost atrase si recrutate alte aproximativ o suta de persoane (money mules), folosite in scopul pierderii urmei banilor obtinuti ilegal si a ingreunarii tragerii la raspundere a membrilor gruparii. Acestea ar fi realizat tranzactii succesive prin conturi bancare si servicii rapide de transfer monetar, pentru ca banii sa ajunga in final in posesia liderilor gruparii.

Reteaua infractionala ar fi recrutat mai multi tineri, cetateni romani, in vederea lansarii unor atacuri phishing impotriva clientilor a doua banci comerciale din Italia.

In urma perchezitiilor, pana in prezent, au fost ridicate mai multe computere, carduri bancare, documente de transfer bancar, dar si peste 50 de grame de cocaina.

Politisti specializati in combaterea criminalitatii organizate din Romania si Italia au lucrat impreuna o perioada de doi ani pentru a strange probe si a identifica toti membrii retelei infractionale, precizeaza comunicatele mentionate.

La nivelul Eurojust, in cadrul echipei comune de ancheta au fost organizate doua intalniri de coordonare, iar la sediul Eurojust a fost constituit un centru de coordonare pentru actiunea comuna simultana desfasurata de catre DIICOT si autoritatilor judiciare din Italia.

La sediul DIICOT – Structura Centrala vor fi aduse, in vederea audierii, 38 de persoane.

Echipa comuna de ancheta a beneficiat de sprijin logistic si finantare din partea Eurojust.

Activitatile investigative au beneficiat de sprijinul EUROPOL, iar actiunea a fost desfasurata cu sprijinul Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img