miercuri, 24 aprilie, 2024

Actiuni desfasurate de politistii rutieri vasluieni pentru siguranta traficului rutier

Distribuie:

Publicat:

În perioada 18-20 iunie 2021, polițiștii din structurile de poliție rutieră și de ordine publică ale Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, au acționat preventiv-reactiv, pe drumurile publice din județul Vaslui, în special pe cele cu un risc rutier ridicat, pentru reducerea cauzelor generatoare de evenimente rutiere cu consecințe grave, produse pe fondul defecțiunilor tehnice ale vehiculelor și încălcarea normelor rutiere.

Totodată, s-a urmărit determinarea conducătorilor de vehicule să respecte prevederile legale referitoare la circulația pe drumurile publice, prin impunerea legii și sancţionarea tuturor abaterilor comise de către conducătorii care circulă cu vehicule ce prezintă defecțiuni tehnice. De asemenea, acțiunile au vizat reducerea riscului rutier și impunerea unui climat de siguranță și disciplină în rândul tuturor participanților la trafic, prin sancționarea conducătorilor auto, a bicicliștilor, pietonilor  și căruțașilor care nu respectă normele rutiere, dar și depistarea conducătorilor de autovehicule aflați sub influența băuturilor alcoolice.

În cadrul activităților derulate, la care au participat mai mult de 40 de polițiști, au fost verificate aproximativ 380 de vehicule și 510 persoane. Totodată, au fost testate alcoolscopic un număr de 301 conducători de vehicule.

 În urma neregulilor constatate, polițiștii au aplicat peste 103 sancțiuni contravenționale, pentru încălcări ale O.U.G. nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, în valoare de peste 37. 500 de lei.

De asemenea, au fost reținute 18 permise de conducere și au fost retrase 2 de certificate de înmatriculare.

          Cauzele care au condus la reținerea permiselor de conducere au fost următoarele: depășirea limitei legale de viteză cu peste 50km/h (10) și conducerea sub influența alcoolului (8).

Cu ocazia derulării acțiunii, s-a constatat și săvârșirea a 5 infracțiuni la regimul rutier, respectiv conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe” (4) și ”conducerea unui vehicul fără permis de conducere”(1).

            

Exemplificăm:

 

Vaslui – Sâmbătă, 19 iunie a.c., ora 00:00, polițiști din cadrul Poliției Municipiului Vaslui, sprijiniți de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Vaslui, au oprit, pentru control, în municipiul Vaslui, pe strada Ștefan cel Mare, un autoturism înmatriculat în județul Vaslui, condus de către un bărbat de 42 de ani, din Vaslui.

Întrucât acesta emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o valoare de 0,73 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la Serviciul Județean de Medicină Legală Vaslui, în vederea recoltării de probe biologice.

În cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de ”conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice”.

 

 

**

 

Huși – Sâmbătă, 19 iunie a.c., ora 8:15, polițiști din cadrul Serviciului Rutier Vaslui au oprit pentru control, în municipiul Huși, pe strada Ion Vodă cel Viteaz, un autoturism înmatriculat în județul Vaslui, condus de către un bărbat de 48 de ani, din comuna Pădureni, județul Vaslui.

Întrucât acesta emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o valoare de 0,47 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la Spitalul Municipal Huși, în vederea recoltării de probe biologice.

În cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de ”conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice”.

 

***

 

Pădureni – În data de 19 iunie, ora 9:55, polițiști din cadrul Secției 4 Poliție Rurală Huși aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu, pe un drum public din comuna Pădureni, județul Vaslui, au oprit în trafic, pentru control, un moped înregistrat în municipiul Huși, condus de către un bărbat de 57 de ani, din aceeași localitate.

Procedând la efectuarea de verificări, polițiștii au constatat că acesta nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

În cauză, a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de”conducerea unui vehicul fără permis de conducere”.

 

 

*** *

Negrești – În data de 19 iunie a.c., ora 22:20, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Negrești aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe strada Decebal din orașul Negrești, județul Vaslui, au oprit în trafic, pentru control, un autoturism înmatriculat în județul Iași, condus de către un bărbat în vârstă de 35 de ani, din aceeași localitate.

Întrucât acesta emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o valoare de 1,19 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la Spitalul Județean de Urgență Vaslui, în vederea recoltării de probe biologice.

În cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de ”conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice”.

 

*** **

Banca – Duminică, 20 iunie a.c., ora 3:50, polițiști din cadrul Secției 7 Poliție Rurală Banca aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe drum județean DJ244, în localitatea Gara Banca, comuna Banca, județul Vaslui, au oprit în trafic, pentru control, un autoturism înmatriculat în județul Neamț, condus de către un bărbat în vârstă de 31 de ani, din comuna Dodești, județul Vaslui.

Întrucât acesta emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o valoare de 0,66 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la Spitalul Municipal Bârlad, în vederea recoltării de probe biologice.

În cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de ”conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice”.

 

 

Polițiștii vasluieni atrag atenţia asupra importanţei respectării regulilor de circulaţie şi, în special, asupra celor referitoare la conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice :

 

Nu vă urcaţi la volan dacă aţi consumat băuturi alcoolice!

 

Consumul de alcool scade capacitatea de reacţie şi de manevrare a autovehiculului, dereglând răspunsul la stimulii optici şi auditivi. De asemenea, alcoolul scade concentrarea, atenţia, reflexele şi viteza de execuţie a mişcărilor.

 

Pe lângă posibilitatea producerii unui accident rutier, şoferii care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice trebuie să ştie că riscă şi închisoarea de la unu la cinci ani sau amendă, aceasta fiind pedeapsa prevăzută de lege pentru cei depistaţi în trafic cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge. Totodată, pe timpul cercetării, permisul este reţinut, fără drept de circulaţie.

 

Nu îngreunați traficul și nu obstrucționați vizibilitatea prin opriri sau staționări neregulamentare!

Nu consumați alcool sau substanțe interzise! Acestea vă vor scădea capacitatea de reacţie, concentrarea, atenţia, reflexele şi viteza de execuţie a mişcărilor.

 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img