vineri, 19 aprilie, 2024

Actiunile europene au revenit la minimele din 2012: Actiunile companiilor aeriene in cadere libera

Distribuie:

Publicat:

Acţiunile europene au coborât luni la minimele din 2012 pe măsură ce pandemia de coronavirus devastează Europa, iar acţiunile de relaxare adoptate de băncile centrale nu au reuşit să îi calmeze pe investitorii preocupaţi de posibilitatea unei recesiuni globale, transmite Reuters, potrivit .

Indicele bursier pan-european STOXX 600 a închis şedinţa în scădere cu 4,9% în condiţiile în care bursa de la Paris a înregistrat un declin de 5,75%, indicele principal CAC 40 revenind sub pragul de 4.000 de puncte pentru prima dată după 2016. Bursa de la Frankfurt şi-a continuat scăderea vertiginoasă, indicele Dax pierzând 5,31% până sub pragul de 9.000 de puncte, după ce în cursul şedinţei a înregistrat o cădere de până la 10%. Bursa de la Londra a închis şi ea şedinţa în scădere cu 4,71%.

Acţiunile companiilor aeriene şi touroperatorilor precum TUI, EasyJet, IAG şi Air France – KLM s-au numărat printre titlurile cu cele mai mari scăderi din indicele bursier pan-european STOXX 600, în condiţiile în care pandemia a paralizat practic industria globală a călătoriilor.

"Restaurantele şi companiile care lucrează în industriile turismului, hotelurilor şi divertismentului vor concedia din angajaţi, pe care ar putea să îi reangajeze ulterior, dar în prima fază va avea loc o creştere a şomajului, ceea ce înseamnă un nou şoc în mintea investitorilor", susţine Andrea Cicione, analist la TS Lombard în Londra.

În prezent, indicele bursier pan-european a pierdut mai mult de o treime din valoare, după ce la mijlocul lunii februarie a atins un maxim istoric, declinul fiind agravat de prăbuşirea preţului petrolului şi decizia de săptămâna trecută a Băncii Centrale Europene de a menţine nemodificate dobânzile.

În plus, cele mai recente date statistice arată că producţia industrială a înregistrat cel mai puternic declin din ultimii 30 de ani. Aceasta a relansat îngrijorările că economia mondială va intra în recesiune în condiţiile în care pandemia de coronavirus paralizează lanţurile de aprovizionare şi reduce încrederea investitorilor.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img