miercuri, 24 aprilie, 2024

Actiunile Tesla urca la maxime istorice pe Wall Street

Distribuie:

Publicat:

Constructorul american Tesla a anunțat vineri că și-a atins ținta anuală de livrări pentru 2019, luând prin surprindere investitorii de pe Wall Street, care au împins acțiunile companiei auto la un nivel record, transmite Reuters, potrivit Mediafax.

Tesla a informat vineri că pe fondul cererii externe în creștere pentru berlinele sale Model 3 a livrat 112.000 de autoturisme în al patrulea trimestru, respectiv 92.550 mașini Model 3 și 19.450 SUV-uri Model S/X. Estimările analiștilor se situau la livrări de circa 104.960 mașini în ultimul trimestru din 2019.

Producătorul auto din California a livrat pe tot parcursul anului 2019 aproximativ 367.500 de autovehicule, depășind cu puțin limita inferioară a țintei de 360.000-400.000 de mașini livrate.

Acțiunile Tesla au câștigat aproape 3% vineri la bursa de la New York, urcând la un maxim istoric de 443,01 dolari/acțiune. Titlurile companiei auto se află pe un raliu puternic demarat în octombrie după anunțul obținerii unui profit în trimestrul al treilea din 2019, raliu susținut de veștile pozitive privind producția la uzina sa din China, singura din afara Statelor Unite.

Producătorul american de automobile electrice a ajuns astfel la evaluare de piață de peste 80 de miliarde de dolari, cu mult peste producătorii americani de mașini tradiționale General Motors sau Ford, care au raportat rezultate financiare slabe în ultimele trimestre.

Rezultatele privind livrările vin ca o răzbunare pentru Elon Musk, șeful Tesla, care a fost puternic criticat în ultimii doi ani pentru comportamentul său considerat neortodox de către unii investitori și chiar Comisia pentru valori mobiliare din SUA, care a declanșat în 2018 o anchetă împotriva lui Musk după o serie de postări pe Twitter.

"Musk are Tesla pe drumul cel bun", este de părere Craig Irwin, analist la firma Roth Capital Partners.

Tesla a mai oferit vineri informații despre fabrica sa de la Shanghai, care a început producția de mașini Model 3 în octombrie anul trecut. Tesla a anunțat că uzina din China a confirmat că poate produce peste 3.000 de modele pe săptămână.

Tesla este așteptată pe 7 ianuarie să înceapă livrările primelor mașini fabricate în China, iar livrările acestea vor reprezenta următorul catalizator pentru creștere volumelor de vânzari, potrivit analiștilor.

Constructorul auto american Tesla a mai anunțat vineri, pe site-ul propriu, că va reduce prețul de pornire pentru mașinile Model 3 fabricate la uzina sa din China cu 16%, la aproximativ 43.000 de dolari, în contextul în care va primi subvenții de 7.000 de dolari/mașină de la guvernul chinez pentru construcția autoturismelor electrice.

Fabrica Tesla de la Shanghai va organiza pe 7 ianuarie un eveniment cu ocazia startului livrărilor. Uzina din China a constructorului american, deschisă anul trecut, face parte din planul Tesla de a-și lărgi prezența în cea mai mare piață auto din lume.

Ținta de producție pentru fabrica de la Shanghai va fi de 250.000 de vehicule pe an după ce Modelul Y va fi adăugat liniei de producție.

Tesla a spus anterior că dorește să înceapă livrările înainte de 25 ianuarie, data la care începe Noul an chinezesc.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img