News Flash:

Activistii Greenpeace s-au legat cu lanturile de gardurile de la PUNGESTI

8 Iulie 2014
1681 Vizualizari | 0 Comentarii
Un numar de 25 de activisti din sapte tari ai organizatiei Greenpeace protesteaza, luni, in fata portii de acces in perimetrul sondei de explorare a gazelor de sist detinuta de compania Chevron la Silistea - Pungesti, manifestantii instituind "zona speciala de carantina anti-Chevron".

 Cei 25 de protestatari din Romania, Ungaria, Austria, Cehia, Polonia, Slovacia si Germania au format un lant uman la intrarea in perimetrul detinut de compania Chevron la Silistea - Pungesti, legandu-se de gardul care imprejmuieste zona respectiva, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Fara a scanda lozinci, activistii Greenpeace au afisat mai multe bannere cu mesaje precum: "Pungesti zona de carantina anti-Chevron", "Nu fracturari hidraulice" si "Stop abuzurilor de la Pungesti".

Citeste si : SOC: Tribunalul Vaslui a declarat ilegala hotararea Consiliului Local Puiesti
  "Pe 16 octombrie 2013, Guvernul roman, prin institutiile sale, si-a permis sa instaureze «Zona speciala de siguranta» la Pungesti, in dauna protejarii mediului si a locuitorilor sai. Pentru obtinerea «gazului ieftin», Guvernul apara interesele corporatiilor, in loc sa apere drepturile cetatenilor sai. Greenpeace a instituit zona speciala de carantina anti-Chevron din cauza pericolelor la care este supusa populatia prin metodele de fracturare hidraulica. Acest procedeu duce la otravirea apelor subterane si de suprafata, otravirea subsolului, a aerului si cresterea riscului seismic. Acest virus al dezvoltarii economice cu orice pret, fara a avea in vedere respectarea vointei populatiei si a minimelor reguli de protejare a mediului, trebuie sa inceteze. Oamenii si mediul inconjurator sunt mai importante decat castigul facil al unor corporatii. Exploatarea industriala a gazelor de sist nu se poate face in dauna vietii sutelor de mii de oameni din perimetrele concesionate. Cerem incetarea oricaror astfel de initiative impotriva mediului inconjurator si a vointei cetatenilor", se arata intr-un comunicat postat pe site-ul organizatiei Greenpeace.

 Dupa inceperea protestului, in zona s-au deplasat echipaje de Politie si Jandarmerie, care i-au legitimat pe cei 25 activisti ai Greenpeace.

Reprezentantii Inspectoratului Judetean de Jandarmi (IJJ) Vaslui sustin ca nu au intervenit in zona pentru imprastierea protestatarilor, in conditiile in care situatia nu o impune.

 "Actiunea de protest este una pasnica, care nu impune interventia Jandarmeriei. Persoanele aflate in zona au fost legitimate atat de noi cat si de Politie, fiind vorba de cetateni din mai multe tari", a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX purtatorul de cuvant al IJJ Vaslui, Lucian Modoranu.

Activistii Greenpeace nu au precizat cat timp vor protesta in zona perimetrului detinut de compania Chevron la Silistea - Pungesti.

 La inceputul lunii mai, compania Chevron a inceput forajul de explorare a gazelor de sist in comuna vasluiana Pungesti, dupa cinci luni de la demararea lucrarilor de amenajarea a platformei pe care este amplasata sonda.

Lucrarile de explorare a gazelor de sist sunt derulate in extravilanul satului vasluian Silistea din comuna Pungesti, fiind prima zona din Romania unde compania petroliera a inceput prospectiunile pentru identificarea unor posibile zacaminte neconventionale.

Dupa obtinerea certificatului de urbanism si a acordului de mediu in cursul anului trecut, Chevron a primit de la Consiliul Judetean Vaslui, in octombrie 2013, si autorizatia de construire pentru amenajarea platformei pe care este montata sonda de explorare a gazelor de sist. Lucrarile au inceput efectiv in 2 decembrie 2013, cu o intarziere de o luna si jumatate din cauza protestelor localnicilor.

Chevron Romania mai detine alte trei acorduri de mediu in judetul Vaslui pentru explorarea gazelor de sist in localitatile Paltinis - Bacesti, Popeni - Gagesti si Puiesti. De asemenea, compania petroliera a mai obtinut, in urma cu o luna, si cea de-a doua autorizatie de construire pentru amplasarea unei noi sonde de explorare, in perimetrul detinut la Puiesti.

Dupa ce compania Chevron a obtinut, in 3 octombrie 2013, autorizatie de construire pentru amplasarea in judetul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de sist in Romania, la Pungesti au avut loc mai multe proteste violente ale localnicilor.

Galerie Foto


greenpeace
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1186 (s) | 34 queries | Mysql time :0.032005 (s)