miercuri, 1 mai, 2024

Activitate preventiv-informativă, de tip work-shop cu motociclistii vasluieni – FOTO

Distribuie:

Publicat:

Polițiștii Serviciului Rutier, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, împreună cu polițiștii motocicliști din cadrul Blue Knights Romania IV, specialiștii Registrului Auto Român, pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență al Județului Vaslui, cu sprijinul Inspectoratului de Jandarmi Județean Vaslui și al Primăriei Municipiului Vaslui, au desfășurat o activitate preventiv-informativă, de tip work-shop, pentru prevenirea accidentelor rutiere și conștientizarea riscurilor pe care le presupune consumul de droguri și de alcool, destinată, în special, tinerilor motocicliști.

La activitate au participat și alte grupuri moto, dintre care amintim Blue Knights Romania III, Blue Knights Romania II, White Knights, Guerilla și Free Riders.

Întâlnirea, găzduită de platoul din fața Sala Sporturilor din municipiul Vaslui, la care au participat motocicliști veterani și începători, viitori motoclicliști sau persoane care au dorit să participe la work-shop, a avut drept scop îndrumarea tinerilor spre un comportament civilizat, în viața de zi cu zi, ca motociclist și pasager.

 La eveniment, organizat în cadrul activităților festivalului Open Camp Vaslui, a fost invitat un instructor de conducere preventivă, din cadrul Poliției Române, care a împărtășit persoanelor prezente sfaturi și recomandări din experiența proprie care să îi ajute pe motoclicliști să se bucure de pasiunea lor în siguranță.

Printre persoanele invitate să ia cuvântul s-a aflat și domnul Teodor Răileanu Olariu, psiholog psihoterapeut. Acesta are o pregătire academică în psihologie organizațională și psihologia transporturilor, este motociclist din anul 2012 și a prezentat participanților și o perspectivă științifică asupra accidentelor de motor.

Cu ocazia activităților desfășurate pe linie de circulație rutieră, s-au purtat discuții despre riscurile la care ne supunem și regulile pe care trebuie să le respectăm în stradă. S-au prezentat prevederile legale și norme juridice care reglementează regimul juridic al vehiculelor moto.

Tinerii sau viitorii motocicliști au primit sfaturi utile cu privire la comportamentul pe care trebuie să îl manifeste trafic, în zona trecerilor pentru pietoni, a indicatoarelor rutiere și a zonelor ce se pot dovedi periculoase, dar și la modul de comportare al unor eventuali pasageri.

Totodată, au fost oferite informații utile despre efectele negative pe care drogurile le au asupra organismului, asupra dezvoltării lor, dar și asupra viitorului lor, cu accent pe riscul implicării, în calitate de victimă sau autor, în diferite infracțiuni.

 Pe parcursul activității, tinerii au răspuns pozitiv la activitățile prin care au fost simulate diverse situații întâlnite în trafic, conștientizând totodată și importanța respectării regulilor de circulație.

Polițiștii, specialiștii R.A.R și reprezentanții cluburilor moto, au răspuns întrebărilor adresate de tinerii participanți la trafic, în chestiuni ce țin de prevederi legale, echipament și echipare precum și respectul oferit tuturor categoriilor de participanți la trafic.

Manifestarea s-a încheiat cu simularea unei intervenții, la un accident rutier în care a fost implicat un motociclist, și mult așteptata paradă moto, organizată pe străzile municipiului Vaslui, la care au participat peste 150 de motocicliști din toată țara.

 

Recomandări oferite motocicliştilor

 

Păstraţi contactul vizual – nu presupuneți că vă văd ceilalţi. Încearcați întotdeauna să aveți contact vizual cu şoferii care ar putea fi pe cale să vă intersecteze traiectoria.

Anticipați intenţiile partenerilor de drum – chiar şi atunci când şoferii, bicicliştii şi pietonii văd că vă apropiați, ei apreciază gresit, de multe ori, distanţa ori viteza. Nu vă bazați numai pe buna lor reacţie.

Feriți-vă de vehicule la viraje şi intersecţii – cel mai frecvent tip de accident de motocicletă este generat de şoferii care nu se asigură la executarea virajelor la stânga sau la schimbarea benzii de deplasare.

Asigurați-vă în oglizi atunci când virați – şoferii care vin din urmă s-ar putea să nu încetinească pentru dumneavoastră.

Fiți pregătit pentru condiţii periculoase de drum – carosabil umed, scurgeri de lichide, nisip, pietriş, cale de rulare tramvai, gropi şi alte pericole rutiere de suprafaţă care vă pot afecta  grav aderenţa generând accidente.

Abordați curbele cu viteză moderată, fără a le "tăia" – multe accidente se întâmplă din cauza pătrunderii pe sensul opus.

Utilizați o cască de protecţie omologată – care îndeplineşte standardele actuale de siguranţă. Evitați să cumpărați o cască folosită, este posibil să fi suferit un accident, iar reparaţia poate ascunde vicii structurale.

Purtaţi îmbrăcăminte de protecţie pentru motociclişti – numai aceasta poate asigura o bună protecţie în timpul unui accident şi vă protejează de intemperii. Preferaţi echipamentul modular ,,în straturi” astfel încât să-l puteţi adapta la condiţiile meteo în schimbare.

Protejaţi-vă ochii – curentul de aer, insectele zburătoare şi praful vă diminuează vizibilitatea şi vă pot rani ochii sau faţa. Cea mai bună protectie este o cască integrală cu masca de protecţie inclusă.

Fiţi vizibil – purtati haine strălucitoare, reflectorizante. Adaugaţi material reflectorizant în plus sau purtaţi o vestă reflectorizantă. Păstraţi-vă întotdeauna farul aprins şi rulaţi în poziţia de unde şoferii vă pot observa cu uşurinţă în oglinda retrovzoare (la 2/3 din lăţimea benzii). Evitaţi unghiurile moarte ale celorlalte vehicule.

 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img