miercuri, 8 mai, 2024

Activitatea fabricilor chineze a scazut in decembrie pentru prima oara in ultimii doi ani

Distribuie:

Publicat:

Activitatea fabricilor chineze a scăzut în decembrie pentru prima oară în ultimii doi ani, evoluţie care scoate în evidenţă dificultăţile întâmpinate de autorităţile de la Beijing, care încearcă să oprească războiul comercial cu Statele Unite şi să reducă riscul unei încetiniri puternice a creşterii economice în 2019, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Presiunile tot mai mari resimţite de fabricile chineze semnalează încetinirea creşterii economice în China, amplificând temerile legate de scăderea cererii mondiale, în special dacă divergenţele dintre SUA şi China vor continua.

Fricţiunile comerciale au perturbat deja lanţurile de aprovizionare globale, alimentând temerile unui impact mai mare asupra comerţului mondial, investiţiilor şi pieţelor financiare, în 2019.

Indicele privind intenţiile de achiziţii ale managerilor, cel mai important indicator economic lunatr din China, a scăzut la 49,4% în decembrie, sub pragul de 50% care separă creşterea de contracţie, potrivit datelor publicate luni de Biroul Naţional de Statistică.

Aceasta a fost prima contracţie după cea donsemnată în iulie 2016 şi cel mai scăzut nivel atins după februarie 2016. Analiştii anticipau că indicatorul va coborî la 49,9, de la nivelul 50 atins în noiembrie.

Analiştii anticipează că China va adopta noi măsuri de susţinere a economiei în lunile următoare, după o serie de stimulente introduse în 2018.

În noiembrie, producţia industrială a înregistrat cea mai slabă creştere din aproape trei ani, în timp ce creşterea profiturilor firmelor industriale a coborât pentru prima oară în aproape trei ani.

Guvernul anticipează că economia va confirma estimarea de creştere de circa 6,5%, după un avans de 6,9% în 2017.

Banca Mondială prognozează pentru 2019 o creştere de 6,2% a economiei chineze, încă solidă pentru standardele globale, dar cel mai scăzut ritm din ultimii aproape 30 de ani.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img