News Flash:

Activitati extracurriculare si extrascolare generate de fenomenul „Saptamana altfel”-FOTO

14 Aprilie 2014
2222 Vizualizari | 0 Comentarii
Saptamana 7-11 aprilie a fost dedicata activitatilor educative extracurriculare si extrascolare pentru elevi, in cadrul programului national numit „Scoala altfel" - Sa stii mai multe, sa fii mai bun”, program aflat deja in al treilea an de desfasurare.

Acest program a fost un context potrivit pentru desfasurarea de activitati cu caracter preventiv, fapt pentru care politistii din intreg judetul s-au intalnit cu adolescenti si copii, fie pentru a le adresa sfaturi, recomandari astfel incat elevii sa adopte comportamente care sa ii fereasca de pericole, fie pentru a le impartasi din tainele meseriei de politist. In astfel de activitati au fost angrenati politisti din cadrul Compartimentului de Analiza si Prevenire a Criminalitatii, din cadrul structurilor de ordine publica, politie rutiera, criminalistica si investigatii criminale. Au fost desfasurate activitati atat in mediul rural, cat si in mediul urban, in majoritatea scolilor generale si a liceelor.

Tematica abordata de politisti a vizat prevenirea delincventei juvenile si a victimizarii minorilor, prevenirea consumului de substante etnobotanice si alcool, prevenirea infractiunilor comise cu violenta, a furturilor din locuinte, dar si a circulatiei in siguranta pe drumurile publice, incercand sa-i faca pe elevi sa inteleaga ca, oriunde in spatiul public, pentru a fi in siguranta, este necesara respectarea unor reguli. Desi uneori regulile pot fi asociate cu o anumita constrangere si sunt mai greu de acceptat de tinerii care isi doresc cat mai multa libertate, politistii tocmai pe acest fapt au pus accentul in dezbaterile avute cu tinerii: respectarea legii de catre fiecare cetatean face ca societatea in care traim sa ne confere siguranta si un mediu ferit de riscuri, iar pentru a trai in societate, fiecare dintre noi trebuie sa invete ca „libertatea ta se opreste acolo unde incepe libertatea altcuiva”.

Ultima zi a „Scolii altfel” a fost incheiata cu o noua vizita la Inspectoratul de Politie al Judetului Vaslui a elevilor din cadrul Scolii Gimnaziale „Constantin Motas” si Scolii Gimnaziale „Vasile Alecsandri”. Motivul vizitei a fost o intalnire cu reprezentanti ai Compartimentului de Analiza si Prevenire a Criminalitatii si Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog pentru o dezbatere pe tema efectelor consumului de alcool de catre minori. Elevii au vizionat si un film pe aceasta tema si au lucrat in echipe la elaborarea unui portret al unui consumator de alcool, portret care sa evidentieze atat efectele consumului asupra organismului, dar si posibilitatile de a scapa de acest flagel.


Educatia rutiera, o tema preferata de elevi in saptamana"Scoala Altfel":

 Politistii Serviciului Rutier Vaslui s-au intalnit in saptamana „Scoala altfel” cu elevii de la 37 unitati de invatamant din judet, desfasurand activitati de educatie rutiera, inclusiv prin constituirea de patrule scolare.

Politistii au participat pe tot parcursul acestei saptamani la intalniri cu peste 2000 de elevi din gradinite, scoli gimnaziale si liceale din municipiile si orasele judetului.
Activitatile s-au desfasurat in salile de clase, unde copiii au vizionat diverse spoturi cu tematica rutiera, la sediul politiei, unde au putut sa vada cum functioneaza aparatele radar si alte dotari tehnice ale echipajelor de politie, dar si in zone deschise publicului unde copiii au participat la concursuri de biciclete si role.

Politistii le-au prezentat elevilor participanti la aceste activitati sfaturi preventive privind modalitatile prin care pot efectua traversarea drumurilor publice, pentru a nu deveni victime ale accidentelor rutiere.
Ca sa inteleaga mai bine importanta respectarii regulilor de circulatie de catre toti participantii la trafic, elevii au fost antrenati in discutii care le-au starnit interesul, politistii explicandu-le si ce semnificatie au semnalele acustice si luminoase ale masinilor de politie rutiera, salvare sau pompieri si cum trebuie sa le respecte.

Pentru a pune in practica aceste cunostinte, politistii si elevii au format patrule scolare si au dirijat participantii la trafic, pentru a asimila cat mai bine regulile de circulatie, in special, cele de traversare a arterelor rutiere.
Prin implicarea in concursurile de biciclete, politistii au urmarit pregatirea copiilor in folosirea drumului public incepand cu varsta de 14 ani in ceea ce priveste indemanarea in conducerea bicicletei, dar mai ales cunoasterea legislatiei rutiere.

Pentru elevii de liceu a fost abordata tema privind cauzele accidentelor rutiere mortale in care au fost implicati tinerii soferi, viteza fiind cauza cea mai frecvent intalnita in ultima perioada in judetul Vaslui, adeseori asociata cu alte comportamente de risc: utilizarea telefonului mobil, oboseala, consumul de alcool.

Educatia rutiera a copiilor ramane o problema de interes pentru politisti, informatiile primite de elevi venind in completarea cunostintelor pe care copiii le-au dobandit in familie sau la scoala.

Galerie Foto

Prevenire_1
scoala altfel rutier vaslui
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1295 (s) | 34 queries | Mysql time :0.038174 (s)