joi, 28 martie, 2024

Actualizarea fenomenelor meteorologice din Vrancea

Distribuie:

Publicat:

În cursul zilei de duminica, Agenţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare COD PORTOCALIU HIDROLOGIC valabilă în perioada 20 iunie, ora 12.00 – 21 iunie, ora 16.00, prin care se semnalau creşteri de nivel şi debite pe râurile Rm. Sărat, Putna, Trotuş, Bârlad şi Siret – afluenţi mici şi o avertizare COD GALBEN HIDROLOGIC valabilă în perioada 21 iunie, ora 16.00 – 22 iunie, ora 24.00, prin care se semnalau creşteri de nivel şi debite cu depăşirea Cotelor de Apărare pe râurile: Rm Sărat, Putna, Trotuş, Bârlad şi Siret.

În urma fenomenelor meteorologice periculoase de intensitate foarte mare aflate sub incidenţa Codului Roşu Hidrologic, care s-au manifestat ieri şi continuă să se manifeste şi astăzi în judeţul Vrancea, în mai multe localităţi din judeţ au fost înregistrate efecte negative care au impus intervenţia structurilor operative din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Anghel Saligny" al judeţului Vrancea.

Astfel, în comuna Bilieşti, 70 de gospodării şi 35 de locuinţe au fost afectate şi mai multe drumuri comunale inundate. Au fost salvate 17 persoane iar 40 de persoane s-au autoevacuat din calea apelor. Pompierii militari acţionează în zonă sub coordonarea prim-adjunctului inspectorului şef, colonel Soare Cristian, cu 31 de salvatori, pentru limitarea pagubelor provocate de inundaţii. Se fac îndiguiri cu saci de nisip. În urma intervenţiilor, pompierii militari au salvat mai multe animale.

Încă de vineri, s-a dispus asigurarea rezervei de personal, în vederea suplimentării efectivelor de intervenţie în cazul producerii unor situaţii de urgenţă, ceea ce a făcut ca întreg personalul operativ să fie prezent permanent la datorie. De atunci şi până la acest moment pompierii au depus eforturi neîntrerupte, reuşind salvarea celor 12 persoane rămase izolate în apele râului Zăbala, în comuna Nereju, iar astăzi, 17 persoane din comuna Bilieşti au fost scoase pe braţele salvatorilor, din casele în care rămăseseră înconjuraţi de ape. Cu ajutorul bărcilor, pompierii militari au transportat persoanele în zona de siguranţă. Totodată, ieri 2 bovine au fost scoase din apele pârâului Năruja iar astăzi, 2 cabaline care au fost înconjurate de ape pe o pajişte din localitatea Jorăşti, comuna Vânători.

De asemenea, echipajele de pompieri din cadrul detaşamentului de Pompieri Focşani au acţionat în municipiul Focşani, pe str. Panduri pentru evacuarea apei, pe str. Eroilor şi pe str. Aleea Florilor pentru degajarea unor arbori căzuţi la pământ.

În acelaşi timp, echipaje ale pompierilor militari de la Secţia de Pompieri Adjud au intervenit în comuna Ploscuţeni, satul Argea, pentru evacuarea apei din mai multe curţi şi grădini.

În comuna Tulnici, satul Lepşa, pompierii militari din cadrul Punctului de Lucru Tulnici şi pompierii voluntari ai Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Tulnici au intervenit pentru evacuarea apei dintr-o curte inundată.

La nivel local, Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă asigură prima intervenţie pentru prevenire şi înlăturarea efectelor imediate. În acest context, Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Mărăşeşti a acţionat pentru evacuarea apei refulată de canalele situate pe ptr. Democraţiei şi str. Toporaşilor. În localitatea Tâmboieşti, Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Tâmboieşti a intervenit pe DJ 202 E pentru desfundarea rigolelor.

La acest moment misiunile de evacuare a apei sunt în dinamică, toate forţele şi mijloacele specializate fiind pe teren pentru sprijinirea populaţiei.

Adresăm rugămintea cetăţenilor de a sprijini la faţa locului forţele de intervenţie, în special prin curăţarea şanţurilor şi rigolelor de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale, iar în cazul în care apa ameninţă să pătrundă în locuinţe, să construiască bariere pentru a opri pătrunderea acesteia (saci cu nisip, pământ, etc.).

În cazul unei situaţii de urgenţă reale, solicităm cetăţenilor să anunţe de îndată evenimentul pe numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112!

Compartimentul de Informare şi Relaţii Publice

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img