marți, 19 martie, 2024

Adevărul despre înghețarea pensiilor și salariilor. Ce spune Ministrul Finanțelor

Distribuie:

Publicat:

În contextul în care guvernanții au anunțat că statul se pregătește să strângă cureaua în sensul reducerii cheltuielilor de la nivelul ministerelor, Ministrul Finanțelor a făcut anunțul despre înghețarea pensiilor și a salariilor. Potrivit spuselor sale, datoria publică crește pe seama unor împrumuturi angajate de stat pentru a face investiții.

Adevărul despre înghețarea pensiilor și a salariilor

Ministrul Finanțelor a declarat miercuri, 25 mai, că este exclus să se ia în calcul o înghețare a pensiilor și a salariilor în 2022. Adrian Câciu a precizat că la acest moment nu se impune o astfel de măsură și că eficientizarea activităţii administraţiei trebuie să plece de la atribuţii, obiective și operaţionalizarea sistemelor.

Declarațiile sale au fost făcute în contextul în care la Palatul Victoria a avut loc o ședință în care premierul Nicolae Ciucă le-a transmis guvernanților că la nivelul fiecărui minister va trebui să existe o reducere a cheltuielilor la capitolul bunuri și servicii cu procentul de 10%.

Este o decizie de solidaritate în actualele condiții economico-financiare și vă cer fiecăruia dintre dumneavoastră să luați măsurile necesare astfel încât să putem să ne încadrăm în acest procent, le-a transmis Nicolae Ciucă miniștrilor.

Ministrul Finanțelor a declarat că eficientizarea activităţii administraţiei nu trebuie să plece de la calculul cinic al sumelor de bani folosite, ci trebuie să plece de la obiective, atribuţii, necesar, operaţionalizarea sistemelor şi a proceselor. Potrivit spuselor sale, ulterior, pe cale de consecinţă, va exista un efect asupra diminuării unor cheltuieli sau, chiar, în anumite cazuri, a suplimentării, în funcție de fiecare instituție.

Măsuri de la Guvern pentru consolidare fiscală

Marcel Ciolacu a anunțat că Guvernul va lua măsuri pentru consolidarea fiscală și respectarea angajamentelor privind deficitul public prin: diminuarea cheltuielilor bugetare cu cel puțin 10%, cu excepția celor cu investițiile, salariile, pensiile și asistența socială, suspendarea angajărilor la stat începând cu 1 iulie.

De asemenea, Coaliția de guvernare a hotărât creșterea colectării veniturilor la bugetul general consolidat al statului cu 10 miliarde de lei și accelerarea absorbției fondurilor europene din cadrul programelor operaționale și al Planului Național de Redresare și Reziliență.

Vă reamintim faptul că guvernanții au decis lansarea unui nou pachet de măsuri sociale și economice de Sprijin pentru România, în valoare de 1,1 miliarde de euro. Măsurile incluse vor fi aplicate de la 1 iulie 2022.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img