News Flash:

ADR acorda 23,5 milioane de lei statiunilor Sovata si Bazna, pentru a-si repara strazile: Banii provin din fonduri europene nerambursabile

30 Ianuarie 2019
577 Vizualizari | 0 Comentarii
asfalt decopertare

Două staţiuni din Regiunea Centru - Sovata, din judeţul Mureş, şi Bazna, din judeţul Sibiu - vor beneficia de fonduri europene pentru reabilitarea străzilor şi creşterea, în consecinţă, a atractivităţii şi competitivităţii turistice, potrivit unui comunicat transmis marţi de către Agenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru, potrivit agerpres.ro.

 

Contractele de finanţare, prin care vor fi alocate sume totale cumulate de peste 23,5 milioane de lei, au fost semnate de către primarul oraşului Sovata, Fulop Laszlo Zsolt, respectiv primarul comunei Bazna, Lucian Gligor Scumpu, pe de o parte, şi directorul general al ADR Centru, Simion Creţu, pe de alta.

"Obiectivul general al ambelor proiecte este de a asigura refuncţionalizarea căilor rutiere situate în intravilanul fiecărei localităţi, în vederea îmbunătăţirii mediului urban, precum şi pentru creşterea atractivităţii şi competitivităţii turistice a fiecărei staţiuni balneo-climaterice. Edilii din Sovata şi Bazna consideră că astfel se vor îmbunătăţi şi serviciile publice oferite turiştilor, dar şi utilizatorilor locali de spaţii verzi, de terenuri de joacă şi de sport, prin creşterea accesibilităţii acestora", se arată în comunicat.

Concret, prin proiectul "Modernizare străzi urbane în oraşul Sovata" se vor amenaja, în termen de doi ani şi jumătate, un număr de 16 străzi, în lungime totală de 5,43 kilometri. Prin reabilitarea acestor artere rutiere, zona staţiunii turistice Sovata va fi valorificată ca areal de agrement multifuncţional în aer liber, iar potenţialii beneficiari ai proiectului din mediul privat şi-au exprimat dorinţa de a realiza minimum cinci investiţii noi, care vor genera în mod direct un număr de cel puţin 16 noi locuri de muncă. Edilii estimează că, în termen de cinci ani, numărul de turişti din staţiune va creşte cu 22% faţă de anul de referinţă, menţionează comunicatul ADR Centru.

Valoarea totală a proiectului este de peste 9,2 milioane de lei, din care 98% sunt alocaţi prin POR 2014-2020.

Pe de altă parte, prin proiectul "Dezvoltarea economică a staţiunii balneoclimatice Bazna", cunoscută pentru pentru proprietăţile terapeutice ale apelor minerale şi nămolului sapropelic, se vor reabilita 2,46 kilometri infrastructură rutieră şi utilităţi din corpul drumului.

Investiţiile la străzile din Bazna vor fi finalizate până în data de 30 septembrie 2020. Valoarea totală a proiectului depăşeşte 14,2 milioane de lei, din care sume nerambursabile - peste 12 milioane de lei.

"Aceste proiecte sunt foarte importante pentru ambele localităţi, aflate, geografic, la mai puţin de 100 kilometri una de alta. Pentru Sovata, sunt completate investiţiile realizate în urmă cu cinci ani, în amenajarea zonei din jurul Lacului Ursu, precum şi recenta investiţie în reabilitarea spaţiului de agrement din jurul cinematografului "Doina". Pentru Bazna, este o primă investiţie prin POR 2014-2020, care va duce la creşterea atractivităţii facilităţilor din zonă. (...). În ultimii doi ani, peste 143.000 turişti au vizitat cele două localităţi, dar este posibil ca acest număr să depăşească 170.000 cât mai curând posibil, inclusiv prin implementarea acestor proiecte", a declarat, potrivit comunicatului, directorul general al ADR Centru.

Simion Creţu a precizat că, în cadrul acestei priorităţi a Programului REGIO, la nivelul Regiunii au fost semnate până acum şase proiecte, iar valoarea sumelor atrase este de circa 15 milioane de euro.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2021 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2762 (s) | 34 queries | Mysql time :0.017191 (s)