News Flash:

ADR Centru: Fonduri nerambursabile de peste 6 milioane de euro, pentru investitii in Sovata si Iernut

2 Martie 2021
162 Vizualizari | 0 Comentarii
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.9279 RON (+0.0018)
USD: 4.0872 RON (-0.0065)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
fonduri europene

 

Infrastructura social-edilitară din oraşele Sovata şi Iernut, din judeţul Mureş, va fi reabilitată cu fonduri nerambursabile REGIO de peste 6 milioane de euro, potrivit unui comunicat transmis, luni, AGERPRES de Agenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru.

"Oraşele mureşene Sovata şi Iernut vor avea la dispoziţie un buget total de aproape 30 milioane lei, pentru investiţii în lucrări de reabilitare socio-culturală şi în infrastructura edilitară adiacentă, începând din această primăvară până la finalul anului 2023. Acesta este mesajul plin de speranţă la începutul acestui an transmis concetăţenilor de primarii Laszlo-Zsolt Fulop din Sovata şi Ioan Nicoară din Iernut, ca urmare a semnării contractelor de finanţare cu fonduri europene nerambursabile alocate prin Axa Prioritară 13 a Programului REGIO 2014-2020", se menţionează în comunicat.

Proiectul cu titlul "Amenajare centru cultural şi zonă pietonală centrală în oraşul Sovata" are o valoare totală de peste 14 milioane de lei, din care valoarea finanţării nerambursabile alocate este de aproape 13,8 milioane de lei, adică aproape 3 milioane de euro. Acest proiect este prevăzut a se încheia până în 28 februarie 2023.

Construirea unui Centru cultural în centrul localităţii, cu destinaţii multiple (culturale, recreative, educaţionale, sociale), se justifică, potrivit sursei citate, prin necesitatea asigurării de spaţii corespunzătoare pentru activitatea instituţiilor, organizaţiilor, grupurilor de cetăţeni. Noul centru multifuncţional va fi "uşor accesibil şi adecvat" pentru un număr însemnat de persoane, evenimente şi activităţi. Centrul cultural va avea două săli, una cu 500 de locuri şi una mai mică, având o capacitate de 150 de locuri.

Cea de-a doua componentă a proiectului vizează amenajarea unei zone pietonale centrale. Proiectul prevede investiţii în realizarea de alei asfaltate, alei din piatra naturală, zone verzi înierbate, arbori şi arbuşti ornamentali, bănci cu structura din beton armat aparent şi şezut din lemn cu fundaţii din beton simplu, instalaţii electrice.

Proiectul cu titlul "Îmbunătăţirea calităţii vieţii populaţiei în oraşul Iernut şi satele aparţinătoare" are o valoare totală de circa 15,5 milioane de lei, din care valoarea finanţării nerambursabile alocate este de peste 14,7 milioane de lei, adică peste 3,1 milioane de euro.

Acest proiect are două componente, una de infrastructură social-culturală şi una de infrastructură rutieră.

Componenta social-culturală include două proiecte de investiţii, un ansamblu de trei blocuri de locuinţe, unde locatarii vor beneficia de mobilier şi de electrocasnicele necesare în toate încăperile şi modernizarea Căminului cultural din satul Cipău. Căminul va avea rol de Centru multifuncţional, cu o capacitate maximă de 195 persoane, cu o sală de spectacol cu 186 locuri.

Amenajările exterioare sunt concepute pentru a asigura accesul pietonal şi auto, locuri de parcare, o platformă de colectare a deşeurilor şi zone de recreere a viitorilor utilizatori.

Componenta rutieră este reprezentată de modernizarea tronsonului aferent străzii Gării Cipău.

Acest proiect este prevăzut a se încheia până în 31 decembrie 2023.

"Deşi sunt localităţi mici, ambele oraşe au derulat proiecte cu finanţare europeană. Oraşul Sovata are chiar o experienţă în plus, zona lacului Ursu şi parcul staţiunii fiind reabilitate cu fonduri REGIO 2007-2013, dar şi prin fondurile de preaderare PHARE. În actuala perioadă, 2014-2020, în Sovata se investesc peste 3 milioane euro în domeniul infrastructurii dedicate turismului, iar acest proiect vine să completeze zestrea edilitară a oraşului. Pe de altă parte, în Iernut avem în lucru trei proiecte pentru eficientizare energetică, la patru blocuri de locuinţe şi la clădirile Casei de Cultură din Oraş, dar şi la sediul Primăriei", a declarat, potrivit comunicatului, directorul general al ADR Centru, Simion Creţu.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

Sponsorizat
Sponsorizat
Sponsorizat
Sponsorizat
Adauga anunt gratuit

© 2021 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1348 (s) | 23 queries | Mysql time :0.018493 (s)