vineri, 29 martie, 2024

Adrian Nastase:„masiv vot de blam impotriva „regimului Iohannis”..

Distribuie:

Publicat:

Adrian Nastase face o ampla analiza a rezultatului alegerilor si vine cu zece explicatii si zece consecinte.
Fostul premier Adrian Nastase explica, intr-o postare pe Facebook, ca Romania se inscrie in randul tarilor in care au avut loc „revolutii ale majoritatii tacute”, iar rezultatul alegerilor parlamentare din 11 decembrie reprezinta un „masiv vot de blam impotriva „regimului Iohannis”, a carui esenta nu este altceva decat continuarea regimului Basescu”.

„Prin rezultatul alegerilor parlamentare, Romania se inscrie in randul tarilor din spatiul lumii euro-atlantice in care au avut loc „revolutii ale majoritatii tacute”, realizate in numele suveranismului. Alegerile relativ recente din Polonia, Slovacia, Statele Unite ale Americii ori referendumul pentru Brexit au scos la lumina nemultumirea populatiei fata de consecintele globalizarii/integrarii europene. In Romania, asa-zisul „guvern tehnocrat” a fost perceput drept instrumentul prin care interesele Marilor Puteri si ale companiilor multinationale prevaleaza in fata celor nationale. Aceasta revolta a „societatii anonime si tacute” nu are, in principal, o componenta etnica pentru a fi nationalista, ci este determinata de efectele socio-economice ale apartenentei noastre la Uniunea Europeana. Nu este o reactie de excludere a strainilor, ci de redobandire a suveranitatii si controlului asupra politicilor nationale (suveranism).

Rezultatul alegerilor reprezinta un masiv vot de blam impotriva „regimului Iohannis”, a carui esenta nu este altceva decat continuarea regimului Basescu, fata de care 7,4 milioane de cetateni si-au manifestat dezaprobarea la referendumul din 2012. Retorica gaunoasa a „statului de drept” prin care sunt mascate, in fapt, tot mai multe abuzuri politico-judiciare a provocat si ea furia unei bune parti din societate”, noteaza Adrian Nastase.

O consecinta a rezultatului alegerilor parlamentare, spune fostul premier , va fi reintrarea Romaniei sub auspiciile regimului de coabitare presedinte-premier, care este „preponderent negativa”. Tocmai de aceea fostul premier ii indeamna pe liderii PSD sa invete din erorile guvernarii USL si sa nu le mai repete.

„Dupa doar un an, Romania reintra sub auspiciile regimului de coabitare presedinte-premier. Experienta noastra este preponderent negativa, cauza principala fiind dorinta presedintelui, flancat de partidul din care provine si de institutii cu trei initiale, de a controla guvernarea tarii. Asa s-a intamplat cu guvernele Tariceanu II (2007-8) si Ponta. Au rezultat doua suspendari ale presedintelui Basescu si o natiune divizata. Tocmai pentru a evita noi conflicte, Klaus Iohannis ar trebui sa accepte fara nicio impotrivire conducerea guvernului de catre liderul partidului care a castigat alegerile. Aici nu este o chestiune de persoane sau de chimie personala, ci de un elementar bun-simt democratic. Liviu Dragnea este dator sa preia conducerea cabinetului, tocmai pentru a asigura eficienta guvernarii.

Apare o intrebare: alaturi de ALDE, in guvernarea PSD ar trebui cooptata si UDMR? S-ar putea sustine ca guvernarea ar fi mai stabila si s-ar putea elimina astfel unul din elementele de destabilizare politica, folosit de actori statali de la Vestul si Estul Romaniei. Mai ales in perspectiva sarbatoririi Centenarului din 2018. Poate ca majoritatea celor care au votat PSD nu isi doresc acest lucru, dar realismul politic ar putea sugera ca UDMR ar putea fi utila guvernarii.

Conducerea PSD ar trebui sa invete din erorile guvernarii USL si sa nu le mai repete. Este esential ca PSD sa cantareasca bine ce doreste sa realizeze in cadrul guvernarii, sa-si stabileasca prioritatile si mai ales resursele. In opinia mea, guvernarea PSD nu ar trebui sa cada in capcana Proiectelor Grandioase, dificil de realizat intr-un regim de coabitare. De exemplu, nu stiu daca, in prima faza, ar fi intelept ca PSD sa intre in logica modificarii Constitutiei. Reamintesc ca pentru adoptarea unei legi de revizuire este necesara o majoritate de doua treimi. Trecerea la un regim parlamentar clasic, cu un presedinte ales de parlament, va fi greu de acceptat si de realizat. Singura transformare importanta care necesita modificarea Constitutiei este reorganizarea administrativ-teritoriala, dar reluarea acestei teme in actuala situatie regionala pare a fi inoportuna. Conflictele politice nu isi afla cauza principala in constitutie, ci in cultura noastra politica!” mai spune Adrian Nastase, pe Facebook.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img