marți, 23 aprilie, 2024

Afectiuni ascunse care produc dureri de spate

Distribuie:

Publicat:

Aceste afectiuni, in care durerea de spate este doar un simptom, evolueaza uneori tacit, fara sa fie depistate si tratate sau isi fac simtita prezenta printr-o criza puternica, neasteptata.

Aceste afectiuni sunt:

Osteoporoza – Boala a oaselor, specifica femeilor cu varsta peste 40 de ani sau care sufera de menopauza timpurie. Osteoporoza consta in scaderea rezistentei si densitatii oaselor, ceea ce duce cu usurinta la fracturi de vertebra sau sold.

Deformarea coloanei – Prin deformarea coloanei, se creeaza o presiune puternica asupra muschilor, tendoanelor si ligamentelor din zona deformarii. Deformarile coloanei vertebrale sunt scolioza ( curbarea intr-o parte ), cifoza ( curbarea in partea superiora, "cocoasa" ) si lordoza.

Spondiloza si spondilartroza – Sunt boli ale cartilajului articulatiilor de la nivelul coloanei vertebrale. In functie de cat de atacate sunt articulatiile, durerea se limiteaza la zona afectata sau poate chiar genera lipsa mobilitatii coloanei. Ulterior, din marginile vertebrelor cresc ciocuri de os care ataca nervul maduvei din acea zona si provoaca dureri ingrozitoare.

Afectiunile renale si ginecologice – Infectiile renale, sangerarile, chisturile ovariene, endometrioza sau fibromul uterin pot cauza dureri de spate suparatoare.- Spondilita anchilozanta – Este o boala inflamatorie cronica care afecteaza serios coloana vertebrala si se instaleaza prin durere puternica la nivelul soldului. Boala evolueaza treptat, de la o durere aparent banala la anchiloza coloanei.

Hernia de disc  – Aceasta afectiune serioasa apare in zona lombara, printr-o durere brusca, care impiedica orice miscare si care se intinde pe picior. Poate provoca lombosciatica si este cauza de obicei de efort fizic intens dupa o perioada lunga de repaus, ridicarea unei greutati mari, miscari bruste din talie sau traumatisme.

Tumori ale coloanei – Tumorile de la nivelul coloanei vertebrale sau zonei pelvine pot cauza si ele dureri de spate.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img