joi, 28 martie, 2024

Afla cum poti preveni durerile de spate

Distribuie:

Publicat:

Durerea de spate este o experienta nefericita de care foarte multi oameni au parte. Aproximativ 80% dintre oamenii din partea vestica a lumii se pot astepta la astfel de dureri la un moment dat de-a lungul vietii. Este important de stiut insa ca daca incepem si urmam un program potrivit de exercitii, putem evita acest tip de durere in viitor.

Durerea lombara apare din diverse motive, inclusiv stil de viata, genetica, ergonomie, accidentari din cauza sportului, curatarea zapezii cu lopata sau pur si simplu ghinion.

Pentru majoritatea oamenilor, primul episod dureros va trece in aproximativ o saptamana. Cu toate acestea, astfel de dureri tind sa reapara destul de frecvent. Aproximativ 75% dintre oamenii care au experimentat astfel de dureri ajung sa aiba din nou astfel de probleme in cursul unui an.

In urma experimentarii durerilor de spate, oamenii aleg de cele mai multe ori sa stea in pat, lipsa a activitatii care nu face decat sa slabeasca muschii si articulatiile. Spatele ajunge apoi sa nu mai poata suporta nivelul normal de activitate, ducand la mai multa durere si mai multa inactivitate.

In ciuda faptului ca astfel de dureri sunt foarte comune, putine studii au examinat pana in acest moment ce functioneaza mai bine impotriva durerilor de spate si ce nu functioneaza.

In noua analiza, publicata in JAMA Internal Medicine, cercetatorii afiliati institutului George Institute for Global Health de la Universitatea din Sydney, au strans si au analizat mai multe studii.

Din 6000 de studii despre prevenirea durerilor de spate, cercetatorii au ales doar 23, pe care le-au considerat potrivite din punct de vedere metodologic. Aceste studii au analizat, in total, mai mult de 30.000 de participanti.

Tehnicile de preventie analizate au inclus informarea cu privire la schimbarile necesare in stilul de viata, orteze pentru pantofi, centuri pentru spate, diferite programe de exercitii si programe de exercitii care au inclus si un fel de educatie despre preventia durerilor de spate.
Un program de preventie de succes este considerat acela in urma caruia persoana respectiva nu a mai avut parte de dureri de spate cel putin un an sau mai mult.

Astfel de succes s-a dovedit greu de obtinut. Eforturile educationale nu au ajutat deloc, iar centurile pentru spate sau ortezele au provocat in unele cazuri mai multa durere.

Programele de exercitii, in schimb, s-au dovedit eficiente, arata cercetatorii.

”Exercitiile combinate cu educare au redus riscul unui episod de dureri lombare intr-un an cu 45%. Cu alte cuvinte, a redus riscul aproape la jumatate”, spune Chris Maher, profesor in cadrul George Institute.

Interesant este ca nu a contat tipul de exercitii efectuate. In unele experimente, oamenii se concentrau doar pe intarirea muschilor spatelui, in timp ce in altele exercitiile erau mai generale, combinand diverse tehnici. Participantii erau rugatii sa faca exercitii de doua sau de trei ori pe saptamana, sub supraveghere, timp de minim doua luni. Cu toate ca beneficiile au fost vizibile in fiecare caz, acestea dispareau in momentul in care omul respectiv renunta sa mai faca respectivele exercitii, scrie New York Times.

Bazandu-se pe cercetarile existente, Chris Maher spune ca este imposibil de stiut daca exercitiile elimina durerile de spate pe termen lung sau daca un anumit tip de exercitii sunt mai bune decat altele. El si colegii sai spera sa realizeze o cercetare care sa raspunda acestor intrebari.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img