marți, 19 martie, 2024

Agentia Europeana a Medicamentului face anuntul: cand va aproba vaccinul impotriva Covid-19

Distribuie:

Publicat:

 

Agenţia Europeană a Medicamentelor (EMA), care examinează în prezent cereri de autorizare a trei vaccinuri candidate împotriva covid-19, a anunţat luni că ar putea aproba primele vaccinuri împotriva covid-19 până la sfârşitul anului sau începutul lui 2021, relatează AFP.

Acest organism cu sediul la Amsterdam are ca misiune să autorizeze şi să controleze medicamentele în Uniunea Europeană (UE), informează News.ro.

Unda verde finală este dată de către Comisia Europeană (CE) şi le permite laboratoarelor să-şi comercializeze medicamentele în întreaga Uniune.

EMA face această dclaraţie  după ce preşedinta CE Ursula von der Leyen a anunţat săptămâna trecută că agenţia ar putea aproba vaccinurile testate de către Pfizer-BioNTech şi Moderna în ”a doua jumătate a lui decembrie”.

”Este dificil, în acest stadiu, să se preconizeze cu precizie termenele de autorizare a vaccinurilor, pentru că nu avem încă toate datele, iar examene continue sunt în continuare în curs”, anunţă EMA într-un e-mail transmis AFP.

”În funcţie de înaintarea evaluării, EMA ar putea să fie în măsură să finalizeze evaluarea (vaccinurilor) candidate cele mai avansate către sfârşitul acestui an sau începutul anului viitor”, precizează agenţia europeană.

EMA a implementat o procedură accelerată care-i permite să examineze datele cu privire la siguranţa şi eficienţa vaccinurilor pe măsură ce apar – înainte ca producătorul să depună o cerere oficială de autorizare.

Oxford/AstraZeneca, Pfizer/BioNTech şi Moderna sunt cele trei proiecte de vaccin supuse acestui ”eman continuu”.

Laboratorul britanic AstraZeneca, asociat cu Universitatea Oxford, au anunţat luni că au dezvoltat un vaccin care are o eficienţă medie de 70% – până la 90% în anumite cazuri, potrivit unor rezultate intermediare.

Aceste rezultate ale AstraZeneca par, pentru moment, mai puţin convingătoare decât ale concurenţei Pfizer/BioNTech sau Moderna, a căror eficienţă este mai mare de 90%.

Însă formula britanică are avantajul de a folosi o tehnologie mai tradiţională, care face viitorul său vaccin atât mai ieftin, cât şi mai uşor de depozitat.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img