vineri, 29 martie, 2024

Agentia pentru Protectia Mediului Vaslui sarbatoreste ‘Luna Padurii’

Distribuie:

Publicat:

In fiecare an, in perioada 15 martie-15 aprilie, eveniment silvic si ecologic sarbatorit cu scopul sensibilizarii publicului cu privire la importanta padurilor si a rolului esential pe care il au in mentinerea echilibrului ecologic. Aceasta sarbatoare isi are inceputurile in anul 1872, cand in Statele Unite ale Americii a inceput o campanie de sadire a arborilor, ca urmare a despaduririlor tot mai accentuate. In Romania ‘Luna Padurii’ a fost marcata pentru prima data in anul 1902, de Spiru Haret, pe atunci ministru al Cultelor si Instructiei Publice, manifestare care la acea vreme, purta denumirea de ‘Sarbatoarea sadirii arborelui’.
Padurea are o importanta majora in productia de lemn si alte produse forestiere, formarea si modelarea scoartei terestre, diminuarea fenomenelor climatice extreme si reglarea regimului hidrologic al zonei.
Biodiversitatea forestiera din judetul Vaslui este reprezentata prin paduri ponto-sarmatice cu stejar pufos si paduri de silvostepa eurosiberiana, in care intalnim specii precum: stejar (Quercus sp.), fag (Fagus sylvatica), artari (Acer tataricum, Acer campestre), mojdrean (Fraxinus ornus), etc. Fauna salbatica este caracterizata prin numeroase specii de caprior (Capreolus capreolus), mistret (Sus scrofa), iepure (Lepus europaens), vulpe (Vulpes vulpes), viezure (Meles meles), jder de copac (Martes martes), dihor (Putoris putoris), nevastuica (Mustela nivalis), etc.
Pentru marcarea acestui eveniment, Agentia pentru Protectia Mediului Vaslui in parteneriat cu Directia Silvica Vaslui, va organiza o noua campanie de plantare de puieti cu participarea a 20 voluntari din cadrul APM Vaslui in data de 24.03.2017, in santierul de impaduriri ‘Chitoc-Ograda Bisericii’, Ocolul Silvic Brodoc.
Director Executiv
Madalina NISTOR

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img