joi, 28 martie, 2024

Ai baut vreodata BERE cumparata de la LIDL? Daca da, este posibil sa fi patit asta! Totul a fost descoperit in urma unui control la Iasi!

Distribuie:

Publicat:

Unul dintre dosarele aflate pe mesele judecatorilor ieseni, unde petentii erau Lidl si comisarii din cadrul Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor (CJPC) Iasi, s-a finalizat

Judecatorii le-au dat dreptate inspectorilor OPC dupa ce au aplicat o amenda operatorului economic Lidl, prins ca pacalea clientii cu oferte false. La data de 30 aprilie 2015, comisarii au desfasurat un control tematic si au descoperit deficiente cu privire la afisarea pretului promotional la produsul expus la raft spre comercializare, Ciucas – Bere blonda, Alc. 4,6 la suta, Vol.0,5 l – pret 2,15 lei. In urma verificarilor, au aplicat amenda contraventionala în cuantumul  minim, de 1.500 lei.

"Cu privire la acest produs, s-a constatat faptul ca, prin modalitatea de etichetare, la raft, promotia se desfasura fara a se indica pretul de referinta si data pâna la care este valabila oferta si sintagma «în limita stocului disponibil». S-a constatat astfel încalcarea dispozitiilor art. 9 din Legea nr. 148/2000 privind publicitatea, care prevede faptul ca aceste comparatii care se refera la o oferta speciala trebuie sa indice, in mod clar si neechivoc, data la care inceteaza oferta sau, daca este cazul, faptul ca oferta speciala se refera la stocul de bunuri sau de servicii disponibil, iar daca oferta speciala nu a inceput inca, data de incepere a perioadei in care se aplica pretul special sau alte conditii specifice", sustin reprezentantii CJPC Iasi.

In dosarul având ca obiect plângere contraventionala, nr. 14192/245/2015, Judecatoria Iasi a mentinut ca temeinic si legal procesul-verbal, înlocuind însa amenda contraventionala cu sanctiunea "avertisment". Sentinta a ramas definitiva, prin neapelare de catre parti.

 

Amenzi de 10.000 de lei pentru neregulile din Lidl

In ultimii doi ani, unul dintre supermarketurile care a intrat in vizorul autoritatilor iesene este Lidl. Clientii nemultumiti au depus mai multe sesizari anul trecut la CJPC Iasi impotriva acestui supermaket, mare parte dintre ele fiind intemeiate. Comisarii pentru protectia consumatorilor au verificat cele reclamate si au sanctionat drastic reteaua de supermaketuri.

In anul 2017, comisarii din cadrul CJPC au derulat 12 controale la acest supermarket. Acestia au constatat ca legislatia din domeniu era deseori incalcata, drept urmare au aplicat mai multe sanctiuni.

In total, au fost aplicate amenzi in valoare de 10.000 de lei. Cea mai mare sanctiune aplicata retailerului SC Lidl Discount SRL a fost de 3.000 de lei. Comisarii din cadrul CJPC Iasi au sanctionat firma pentru lipsa denumirii importatorului/distribuitorului la produsele de ciocolata.

De asemenea, 2.000 de lei a fost sanctiunea pentru lipsa traducerii in limba romana la produsul "ulei de masline", iar aceeasi suma a mai fost aplicata pentru comercializarea fructelor fara indicarea provenientei si preturilor. Reprezentantii Lidl nu au putut fi contactati pentru a oferi un punct de vedere in legatura cu dosarul finalizat de Judecatoria Iasi.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img