marți, 19 martie, 2024

Ai credit in lei? AVEM VESTI PROASTE!

Distribuie:

Publicat:

Indicele Robor cu scadenta la trei luni, in functie de nivelul caruia se calculeaza costul creditelor in lei cu dobanda variabila, a urcat la 0,9% pe an, cel mai ridicat nivel din 25 ianuarie 2016 incoace.

Spre comparatie, in sedinta precedenta, de pe 23 decembrie, Robor la trei luni era la 0,85% pe an, scrie antena3. Robor cu scadenta la sase luni, utilizat mai mult pentru creditele corporate, a urcat de asemenea la 1,12% marti, iar cel cu scadenta la noua luni la 1,19%.

Indicele Robor cu scadenta la trei luni este utilizat de banci pentru determinarea nivelului de referinta aferente creditelor imobiliare in lei si a celor de consum.

Dobanda pentru creditul de locuinta acordat de banci prin programul Prima casa este formata dintr-o marja fixa de 2% plus Robor la 3 luni.

Practic, o crestere de 0,2 puncte procentuale a indicelui Robor, adica o dobanda pentru Prima casa de la 2,7% la 2,9% pe an inseamna circa 30 de lei lunar in plus pentru un credit de 250.000 de lei acordat pe o perioada de 30 de ani.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img