joi, 28 martie, 2024

Ai luat gripa? Cum sa te ingrijesti singur acasa

Distribuie:

Publicat:

Gripa este o infectie virala care afecteaza brusc organismul. Incepe cu frisoane si febra si duce la dureri in gat, tuse uscata, dureri de cap, dureri musculare severe, dureri de spate si pierderea poftei de mancare.

Simptomele mai rele pot dura de la trei la cinci zile, insa tusea si oboseala pot persista timp de cateva saptamani.

Trebuie sa faci o vizita la medic atunci cand ai febra mare mai mult de trei zile consecutive, cand tusea se inrautateste sau dureaza prea mult recuperarea. Pana atunci, poti incerca sa te tratezi singur, chiar la tine acasa. How Stuff Works te invata cum.

Odihneste-te cat mai mult. Nu uita ca oboseala este una dintre simptomele gripei, asa ca lasa celelalte treburi si stai putin in pat sau pe canapea si relaxeaza-te.

Considera ca este o scuza buna pentru a lua o pauza de la stresul zilnic. Daca este nevoie sa continui sa lucrezi, incearca sa te bagi la somn mai devreme decat de obicei.

Gripa este adesea insotita de febra ridicata. Daca vei incerca sa scazi febra vei preveni deshidratarea si frisoanele. Aspirina si ibuprofenul sunt bune contra durerilor, iar paracetamolul scade febra.

Bea foarte multe lichide nonalcoolice si care sa nu contina cofeina. In acest fel te vei mentine hidratat. In cazul in care poti manca, incearca sa consumi cat mai multe supe.

Daca ti-ai pierdut pofta de mancare, incearca sa consumi cat mai multe sucuri naturale, acestea sunt o alegere buna pentru ca iti pot oferi elementele nutritive care iti lipsesc.

O tuse cu expectoratii mucoase este considerata productiva si nu ar trebui suprimata cu medicamente. Consumul lichidelor te poate ajuta foarte mult in aceste situatii.

Tusea iritanta te poate tine toata noaptea treaz. Si nu doar pe tine, ci si pe alti membri ai familiei. Foloseste mierea pentru a scapa de tuse. Mierea este remediul pentru tuse in medicina traditionala chinezeasca.

Reteta este foarte simpla: amesteca o lingurita de miere intr-o cana de apa fierbinte si bea continutul. Mierea actioneaza ca un expectorant natural. Daca doresti, poti pune si lamaie, pentru un gust mai acrisor.

Chiar daca nu iti vine sa crezi, mustarul reprezinta un vechi remediu pentru gripa, raceli in piept si bronsita si dateaza de pe vremea romanilor, care au descoperi proprietatile curative ale acestuia.

Amesteca o lingurita de mustar uscat cu 2-4 lingurite de faina, un albus de ou si apa calda pana se formeaza o pasta. Dupa ce ai pus continutul intr-o bucata de material curata, da cu ulei pe piept si apoi aplica amestecul.

Verifica zona din cand in cand, pentru ca acest continut poate sa arda. Dupa cateva minute indeparteaza acest "medicament" de pe piept si spala orice urma de mustar de pe piele.

Atunci cand esti bolnav, toata lumea iti spune sa bei ceai. Acest lucru se intampla pentru ca prin consumul ceaiului vei avea parte de cat mai multe fluide, care iti sunt necesare. Ai grija doar sa alegi ceaiurile care nu contin cofeina, aceasta este contraproductiva atunci cand ai gripa.

Lamaia poate provoca o fata incretita in cazul in care este consumata simpla, insa intr-o bautura poate fi foarte delicioasa si sanatoasa. Uleiul de lamaie este foarte bun pentru gripa, deoarece functioneaza ca un expectorant. De asemenea, limonada de lamaie este una dintre cele mai bune remedii pentru gripa.

Piperul este iritant, insa acest lucru este un avantaj pentru cei care sufera de tuse. Proprietatea iritanta a piperului stimuleaza circulatia si fluxul mucos. Amesteca o lingurita de piper negru cu o lingurita de miere si adauga apa clocotita. Dupa 10-15 minute ia cate o gura din acest amestec.

Daca ai febra, dureri de cap si membranele mucoase sunt umplute, este timpul sa incerci si cimbrul. Acesta functioneaza ca un expectorant puternic si antiseptice, datorita timolului.

Pune o lingurita de frunze uscate de cimbru intr-o cana cu apa si inhaleaza aburii. Dupa cateva minute adauga miere si ia cate o gurita mica. sursa: ziare.com

D.F.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img