joi, 18 aprilie, 2024

Ai un salariu mai mic de 2500 de lei? Uite ce beneficii poti avea

Distribuie:

Publicat:

Parlamentarul social-democrat Marius Budai a anuntat, luni, printr-un comunicat de presa, ca persoanele cu venituri mai mici de 2.500 lei vor beneficia de servicii bancare gratuite.  Deputatul PSD, care este membru in Comisia pentru buget, finante si banci din Camera Deputatilor, sustine ca facilitatile sunt acordate printr-un act normativ care garanteaza servicii bancare gratuite pentru consumatorii vulnerabili. 

Potrivit Legii 258/2017, adoptata de Parlament in decembrie 2017, consumatorul vulnerabil este persoana al carei venit lunar nu depaseste echivalentul a 60% din castigul salarial mediu brut pe economie. Conform datelor statistice oficiale, dupa transferul contributiilor de la angajator la angajat, salariul mediu brut din Romania a ajuns la 4.162 lei, ceea ce inseamna ca in categoria consumatorilor vulnerabili se incadreaza toate persoanele ale caror venituri medii lunare sunt mai mici de 2.497 lei. "In discutiile cu sistemul bancar am insistat pe faptul ca salariile romanilor sunt mai mici fata media europeana si de aceea pragul care defineste consumatorul vulnerabil trebuie sa fie mai ridicat. Asa am ajuns la valoarea de 60% din salariul mediu brut pe economie, in care se incadreaza milioane de romani, care trebuie sa stie ca bancile sunt obligate sa le ofere gratuit serviciile bancare prevazute de lege", a afirmat Marius Budai. 

Scad salariile angajatilor de la APIA Iasi

Acesta precizeaza ca noile reglementari vizeaza milioane de cetateni romani care vor beneficia de servicii bancare gratuite, fara plata unui comision, indiferent de numele institutiei bancare la care isi deschid conturile.

Conform Legii 258/2017 privind comparabilitatea comisioanelor aferente conturilor de plati, schimbarea conturilor de plati si accesul la conturile de plati cu servicii de baza, consumatorii vulnerabili beneficiaza de urmatoarele servicii bancare gratuite: deschiderea, administrarea si inchiderea unui cont bancar, depunerea de fonduri in contul bancar, retrageri de cash de la orice ghiseu bancar sau bancomat din Romania, dar si primele zece operatiuni pe luna.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img