joi, 25 aprilie, 2024

Aici au fost investiti cei mai multi bani din fonduri europene. Afacerile au inflorit in zona. Inca un milion de euro vor fi cheltuiti pentru o afacere cu gunoi de grajd

Distribuie:

Publicat:

 Cei mai multi bani au fost investiti in canalizare si drumuri comunale • In comuna va fi derulat, cu fonduri de aproape un milion de euro, un proiect unic in tara

Potrivit Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) Iasi, cele mai multe fonduri europene, in cadrul noului PNDR (Programul National de Dezvoltare Rurala) 2014-2020, au fost atrase de administratia locala a comunei Prisacani. Astfel, in total au fost accesate fonduri nerambursabile in valoare de 6 milioane de euro. Mare parte din acesti bani au fost investiti in asfaltarea drumurilor din comuna sau pentru apa si canalizare.

Astfel, doua drumuri comunale au fost asfaltate de autoritatile locale si inca un proiect, tot pentru modernizarea drumurilor cu fonduri europene, ar putea fi selectat pentru a obtine finantarea europeana. O tanara din comuna a obtinut 15.000 de euro pentru modernizarea fermei apicole, iar alte 40.000 de euro a investit Mariana Dorneanu intr-o ferma agrozootehnica. In jur de 50.000 de euro au fost investiti de un fermier intr-o afacere, tot in domeniul agricol, respectiv sere cu legume.

"Am vrut sa avem o afacere de familie si am reusit. Toate legumele de la noi sunt vandute in piete sau la diversi clienti din alte comune. Am fost foarte multumiti ca am primit acesti bani pentru ca ne-au ajutat foarte mult la dezvoltarea micii noastre afaceri", spune Mihai Moraru.

SC Cosul cu Oua SRL a obtinut fonduri europene in valoare de aproape 3 milioane de euro pentru infiintarea unei ferme cu pasari, dar si pentru construirea unei sere cu legume.

Proiect unic in tara

Edilul comunei sustine ca toate aceste sume primite de la Uniunea Europeana au ajutat la dezvoltarea comunei. "Din moment ce intra fonduri europene, se face modernizarea comunitatii si oamenii sunt multumiti. Din 2006 si pana in prezent am investit un milion de euro in proiectele pentru aducerea apei in comuna, 2,5 milioane de euro pentru reteaua de canalizare, am facut si un parc in centrul comunei. Am cumparat si un buldoexcavator de aproape 100.000 de euro si avem inca un proiect pentru aductiune-extindere retea de apa. Noi am depus si un proiect unic in tara pentru compostarea gunoiului de grajd. E vorba de o platforma de compostare a gunoiului de grajd ce va costa aproape un milion de euro. Cu ajutorul acestei platforme se composteaza, apoi se ambaleaza si este valorificat gunoiul de grajd. Acum suntem la faza de licitatie. Speram, cu ajutorul acestei platforme, sa eliminam gunoaiele de grajd si resturile vegetale din comuna", a spus Gheorghe Stanciu, primarul comunei Prisacani.

Anul trecut au fost depuse la nivelul judetului 379 de proiecte prin care se solicita fonduri nerambursabile de zeci de milioane de euro. Dintre acestea, 103 proiecte in valoare de peste 20 milioane de euro au fost selectate pentru a primi finantarea nerambursabila. Cea mai accesata submasura este 6.3, cu un total de 98 investitii propuse pentru finantare, din care au fost selectate 23 de proiecte cu o valoare nerambursabila de peste 300.000 de euro.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img