sâmbătă, 20 aprilie, 2024

AJVPS Vaslui este in alerta in privinta pestei porcine africane

Distribuie:

Publicat:

Autoritatile judetene sunt in alerta si avertizeaza cu privire la riscul aparitiei pestei porcine africane, cu atat mai periculoasa pentru efectivele de mistreti din tara noastra.

Directorul Asociatiei Judetene a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi (AJVPS) Vaslui spune ca “este vorba despre o pesta porcina africana, care in momentul de fata se afla la o distanta de aproximativ 135 de kilometri de granita de Est a Romaniei. Noi am luat toate masurile impuse prin protocol pentru prevenirea acestei boli. Nu este o gluma, nu este un fapt de trecut cu vederea. Toti vanatorii au fost instiintati cu privire la riscul aparitiei acestei boli.”

Dat fiind faptul ca acest tip de pesta porcina nu are antidot si decimeaza intregile efective atat la mistreti cat si la porcii domestici, directorul AJVPS a facut un apel catre toti cei care gestioneaza fondurile de vanatoare dar si circumscriptiile sanitar veterinare sa semnaleze orice caz de imbolnavire la vanat si nu numai.

La momentul contactarii virusului, pe pielea animalelor apar pete rosii sau vinetii, le scade pofta de mancare, temperatura depaseste 40 de grade Celsius, iar decesul survine in aproximativ doua saptamani. Fiindca nu exista niciun remediu eficient, odata identificat virusul, autoritatile sunt obligate sa sacrifice intreaga populatie de porcine din fermt.

Virusul nu este periculos pentru om, dar produce pagube economice uriase. Exporturile de carne de porc sunt suspendate, iar statul trebuie sa suporte costurile de despagubire pentru animalele sacrificate.

Mortalitatea este de aproape 100% in cazul animalelor infestate, iar boala se transmite cu o viteza uluitoare, fie prin simpla atingere, fie prin hrana sau prin insecte.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img