vineri, 19 aprilie, 2024

Albastru de metil poate inversa simpomele imbatranirii

Distribuie:

Publicat:

Un studiu recent al Universitatii din Maryland (UMD) din SUA a descoperit ca un produs chimic comun poate inversa simtomele progeriei (boala imbatranirii premature) sau chiar a imbatranirii normale.

Potrivit studiului, doze mici de albastru de metil pot anula daunele provocate celulelor de efectul genetic stimulator al progeriei. Efectele benefice ale albastrului de metilena au loc cu o viteza si fiabilitate pe care oamenii de stiinta o considera “magica”.

Progeria sau sindromul Hutchinson-Gilford Progeria este o boala genetica extrem de rara care consta in accelerarea procesului de imbatranire sau mai simplu este imbatranirea prematura. Progeria este o maladie genetica, ce apare sporadic si atinge aproximativ 1 din 4 milioane de nou nascuti.

Imbatranirea incepe cam la varsta de 2 ani, iar la 10-12 ani copilul are toate caracteristicile externe ale imbatranirii, de exemplu par carunt, chelie, lipsa grasimii din corp. Schimbari degenerative au loc si in interiorul corpului, de exemplu arteroscleroza. Foarte putini copii atinsi de aceasta boala grava, care provoaca imbatranirea rapida, ajung la varsta de 13 ani.

Progeria este cauzata de defectul genei responsabile de productia proteinei lamina A, care este parte a nucleului celular si a membranei nucleare. Potrivit echipei de la UMD, celulele sanatoase primesc doar cate o mica parte de molecula lamina A, ceea ce nu le permite sa functioneze normal. in cazul progeriei, moleculele raman neschimbate si intreactioneaza cu membrana nucleara pana cand aceasta incepe sa se inflameze si se deformeaza.

Echipa UMD a observat ca progeria afecteaza mitocondriile, care sunt propulsoarele celulei, stimulandu-le sa se inflameze, fragmenteze si sa aiba alte defectiuni. Uimitor a fost cand oamenii de stiinta au observat ca simptomele progeriei pot fi inversate in mai putin de 8 saptamani cu ajutorul albastrului de metil.

Albastru de metil a fost produs pentru prima data in 1876. El a fost folosit ca o solutie antibacteriologica, pentru tratamentul plagilor de psoriazis si a altor boli, in cazurile de intoxicati cu cianura si chiar pentru a curata acvariile, deoarece toxicitatea sa este atat de redusa incat nu afecteaza icrele.

Lucrand cu celule fibroblaste umane, echipa a descoperit ca albastru de metilen a modificat celulele afectate de progerie, oferindu-le formele initiale, normale, rotunde intr-o saptamana si a reusit sa repare aproape complet in 8 saptamani, astfel incat celulele afectate erau aproape imposibil de distins de celulele normale.

“Pana in prezent, am lucrat doar cu celule stem. Este esential sa vedem daca efectul va fi acelasi si la animalele vii. De asemenea, dorim sa vedem daca albastru de metilen poate repara efectele specifice ale progeriei in diferite tipuri de celule, cum ar cele osoase, ale piele, celulele cardiovasculare si altele. Pe langa asta, unele echipe vor incepe studiile clinice la celulele umane”, afirma Kan Cao, autorul principal al studiului, profesor de biologie celulara si genetica moleculara la Universitatea din Maryland.

sursa: descopera.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img