vineri, 26 aprilie, 2024

Alcoolemie de 1,18 mg/l alcool pur in aerul respirat la Vaslui si 1,13 mg/l la Barlad

Distribuie:

Publicat:

În perioda 20-21 februarie, peste 25 de polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui sprijiniți de polițiști locali, au acționat preventiv-reactiv, pe drumurile publice ale județului Vaslui, în vederea prevenirii activității infracționale, creșterii siguranței traficului rutier și prevenirii producerii accidentelor rutiere.

În cadrul activităților au fost verificate peste 220 de vehicule și legitimate peste 240 de persoane.

În urma neregulilor constatate, polițiștii au aplicat 183 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 90.700 lei.

Dintre acestea, 178 au fost aplicate pentru încălcări ale O.U.G. nr. 195/2002 (privind circulația pe drumurile publice). De asemenea, au fost reținute 27 de permise de conducere și retrase 4 certificate de înmatriculare.

Cauzele care au condus la reținerea permiselor de conducere au fost următoarele: depășirea limitei legale de viteză (21), depășirea neregulamentară (3)  circulația pe sensul opus (2) și conducerea sub influența alcoolului (1); cauzele care au condus la retragerea certificatelor de înmatriculare au fost: constatarea unor defecțiuni tehnice (2), valabilitatea expirată a inspecției tehnice periodice (1) și lipsă asigurare R.C.A (1).

Cu ocazia derulării acțiunii, s-a constatat și săvârșirea a 5 infracțiuni la regimul rutier și conexe.

             Exemplificăm :

 

În cursul zilei de Sâmbătă, 20 februarie, ora 17:30, polițiștii Biroului Rutier din cadrul Poliției Municipiului Vaslui aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe drumul comunal DC 165, în localitatea Ghergheleu, comuna Codăești, județul Vaslui, au depistat și oprit în trafic, pentru control, un autoturism înmatriculat în județul Vaslui, condus de către un tânăr de 22 ani, din localitatea Codăești.

Procedând la efectuarea de verificări, s-a stabilit că tânărul depistat conducând autoturismul nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule și acesta ar fi luat autoturismul din curtea locuinței, fără a avea acordul proprietarului. Totodată, întrucât acesta emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o valoare de 1,18 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la Serviciul Județean de Medicină Legală Vaslui, în vederea recoltării de probe biologice.

În urma cercetărilor efectuate în cauză și a probatoriului administrat, împotriva bărbatului, în cursul zilei de ieri, 21 februarie a.c., față de bărbat a fost luată măsura reținerii pe o perioadă de 24 de ore, urmând ca în cursul zilei de astăzi, acesta să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui, cu propunerea emiterii unei măsuri preventive.

Cercetările sunt continuate în vederea probării întregii activități infracționale a tânărului, sub aspectul comiterii infracțiunilor de ”conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice”,”conducerea unui vehicul fără permis de conducere” și ”furt în scop de folosință”.

 

            

**

Sâmbătă, 20 februarie a.c., ora 18:25, polițiștii Biroului Rutier din cadrul Poliției Municipiului Bârlad aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe strada Republicii, din Bârlad, au oprit în trafic, pentru control, un autoturism înmatriculat în străinătate (Marea Britanie), condus de către un bărbat de 43 ani, din comuna Grivița, județul Vaslui.

 Conducătorul autoturismului emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o valoare de 1,13 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la spital, în vederea recoltării de probe biologice.

 În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunilor de ”conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice”.

 

***

Duminică, 21 februarie a.c., ora 13:25, polițiștii Serviciului Rutier din cadrul Inspectope drumul național DN 2F, în comuna Laza, județul Vaslui, au oprit în trafic, pentru control, un autoturism înmatriculat în județul Vaslui, condus de către un bărbat de 43 ani, din Vaslui.

Întrucât conducătorul autoturismului emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o valoare de 0,50 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la Serviciul Județean de Medicină Legală Vaslui, în vederea recoltării de probe biologice.

 În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de ”conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice”.

 

*** *

Duminică, 21 februarie a.c., ora 18:50, polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Negrești din cadrul Poliției Orașului Negrești, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu, pe drumul comunal DC129, din localitatea Valea Mare, comuna Dumești, județul Vaslui, au oprit în trafic, pentru control, un autoturism înmatriculat în județul Vaslui, condus de către un bărbat de 30 ani, din comuna Oșești, județul Vaslui.

Procedând la efectuarea de verificări, s-a stabilit că bărbatul depistat conducând autoturismul nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule. Totodată, întrucât acesta emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o valoare de 0,31 mg/l alcool pur în aerul expirat.     

În cauză a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ”conducerea unui vehicul fără permis de conducere”.

 

*** **

Duminică, 21 februarie a.c., ora 19:30, polițiștii Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe Șoseaua Bacăului, în municipiul Vaslui, au oprit în trafic, pentru control, un autoturism înmatriculat în străinătate (Spania), condus de către un bărbat de 41 ani, din comuna Pușcași, județul Vaslui.

Întrucât conducătorul autoturismului emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o valoare de 0,83 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la Serviciul Județean de Medicină Legală Vaslui, în vederea recoltării de probe biologice.

 În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de ”conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice”.

 

 

Polițiștii vasluieni atrag atenţia asupra importanţei respectării regulilor de circulaţie şi, în special, asupra celor referitoare la conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice :

 

Nu vă urcaţi la volan dacă aţi consumat băuturi alcoolice!

 

Consumul de alcool scade capacitatea de reacţie şi de manevrare a autovehiculului, dereglând răspunsul la stimulii optici şi auditivi. De asemenea, alcoolul scade concentrarea, atenţia, reflexele şi viteza de execuţie a mişcărilor.

 

Pe lângă posibilitatea producerii unui accident rutier, şoferii care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice trebuie să ştie că riscă şi închisoarea de la unu la cinci ani sau amendă, aceasta fiind pedeapsa prevăzută de lege pentru cei depistaţi în trafic cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge. Totodată, pe timpul cercetării, permisul este reţinut, fără drept de circulaţie.

 

Pentru reducerea gradului de victimizare prin accidente de circulație, polițiștii le recomandă participanților la trafic să adopte o conduită preventivă, să respecte cu strictețe regulile de circulație și să circule cu o viteză adaptată în permanență la condițiile de drum.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img