News Flash:

ALEGERI PREZIDENTIALE: Incepe campania electorala. Ce pot face candidatii si ce reguli trebuie sa respecte

2 Octombrie 2014
1912 Vizualizari | 0 Comentarii
Campania electorala pentru primul tur al prezidentialelor din 2 noiembrie incepe vineri, 3 octombrie, la ora 00.00, va dura 30 de zile si se va incheia sambata, 1 noiembrie, la ora 7.00. In aceasta perioada, candidatii pot face propaganda prin mitinguri, afisaj, presa, cu respectarea unor reguli.

 Potrivit Legii 370/2004 pentru alegerea presedintelui Romaniei, in campania electorala, candidatii si, dupa caz, partidele, aliantele politice sau electorale care i-au propus, precum si cetatenii au dreptul sa isi exprime opiniile in mod liber si fara nicio discriminare, prin mitinguri, adunari, marsuri, precum si prin intermediul mass-media.

Contestatiile cu privire la impiedicarea unui partid sau a unei formatiuni politice ori a unui candidat de a-si desfasura campania electorala in conditiile legii se solutioneaza de Curtea Constitutionala, cu votul majoritatii judecatorilor, in termen de cel mult 48 de ore de la inregistrarea lor.

Organizarea mitingurilor, adunarilor si marsurilor se poate face numai cu autorizarile prevazute de legislatia in vigoare.

 In unitatile militare, in unitatile de invatamant, in timpul programului de invatamant, in sediile reprezentantelor diplomatice, precum si in penitenciare, actiunile de campanie electorala de orice tip sunt interzise.

In timpul campaniei electorale, primarii asigura candidatilor si formatiunilor politice care i-au propus, in mod nediscriminatoriu, spatii corespunzatoare pentru a se intalni cu alegatorii.

Incalcarea acestor prevederi legale se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 la 2.500 lei. De asemenea, neluarea de catre organizatori a masurilor necesare desfasurarii normale a adunarilor electorale, precum si distribuirea si consumarea de bauturi alcoolice in timpul acestor adunari se sanctioneaza cu amenda de la 4.500 la 10.000 lei.

Potrivit legii, mijloacele folosite in campania electorala nu pot sa contravina ordinii de drept.

Primarii sunt obligati ca dupa data expirarii termenului de depunere a candidaturilor, dar pana la ramanerea definitiva a acestora, sa stabileasca, prin dispozitie care se aduce la cunostinta publica prin afisare la sediul primariei, locuri speciale pentru afisajul electoral, in care sa amplaseze panouri electorale, tinand seama de numarul candidatilor.

Locurile speciale pentru afisaj trebuie sa fie stabilite in locuri publice frecventate de cetateni, astfel incat sa poata fi folosite fara stanjenirea circulatiei pe drumurile publice si a celorlalte activitati din localitatile respective. In prealabil, primarii sunt obligati sa asigure inlaturarea din spatiul public a oricaror materiale de propaganda electorala ramase de la campaniile electorale precedente. Locurile speciale pentru afisaj electoral pot fi folosite numai de candidatii la functia de presedinte si de partidele care i-au propus. Este interzisa utilizarea de catre un candidat a locurilor speciale pentru afisaj electoral, astfel incat sa impiedice folosirea acestora de catre un alt candidat.

 Afisajul electoral este permis in alte locuri decat cele stabilite numai cu acordul scris al proprietarilor sau, dupa caz, al detinatorilor si numai cu luarea masurilor impuse de legislatia in vigoare pentru asigurarea sigurantei cetatenilor. Pe un panou electoral fiecare candidat poate aplica un singur afis electoral. Sunt interzise afisele electorale care combina culorile intr-o succesiune care reproduce drapelul Romaniei sau al altui stat. Se interzice afisajul in scop electoral prin aplicarea pe peretii sau pilonii de sustinere a podurilor, tunelurilor, viaductelor, pe indicatoarele rutiere, panourile de orientare si informare rutiera, precum si pe sistemele electronice de reglementare a circulatiei.

Activitatile de propaganda electorala nu pot afecta in niciun fel spatiile verzi, rezervatiile naturale si zonele protejate ecologic.

Folosirea minorilor cu varsta sub 16 ani pentru distribuirea sau amplasarea de materiale de propaganda electorala este interzisa.

Primarul, cu sprijinul organelor de ordine publica, este obligat sa asigure integritatea panourilor, afiselor electorale si a altor materiale de propaganda electorala amplasate in locuri autorizate.

Potrivit legii electorale, nerespectarea tuturor prevederilor referitoare la afisajul electoral se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 la 2.500 lei. Cu aceeasi amenda se sanctioneaza si distrugerea, deteriorarea, murdarirea, acoperirea prin scriere sau in orice mod a platformelor-program afisate sau a oricaror altor afise ori anunturi de propaganda electorala tiparite.

Legea mai prevede ca primarii pot aproba instalarea pe domeniul public a unor amenajari provizorii pentru distribuirea materialelor de propaganda electorala, daca prin amplasarea lor nu se instituie restrictii de circulatie rutiera sau pietonala.

Campania electorala se poate desfasura in alt stat decat Romania numai cu respectarea legislatiei in vigoare a statului respectiv.

Pentru candidati, accesul la serviciile publice de radio si televiziune este egal si gratuit.

Radiodifuzorii publici si privati sunt obligati sa asigure, in cadrul serviciilor de programe audiovizuale, desfasurarea unei campanii electorale echitabile, echilibrate si corecte pentru toti candidatii si toate partidele politice, aliantele politice sau electorale care ii sustin. Accesul candidatilor la serviciile publice si private de radio si televiziune este gratuit. Posturile private de radio si televiziune vor oferi candidatilor timpi de antena proportionali cu cei practicati de posturile publice. Nerespectarea acestor prevederi de catre posturile private de radio si televiziune atrage sanctionarea acestora de catre Consiliului National al Audiovizualului. De asemenea, este interzisa introducerea spoturilor publicitare electorale in alte emisiuni decat cele electorale.

In perioada electorala, in cazul prezentarii de sondaje de opinie cu continut electoral, acestea trebuie insotite de urmatoarele informatii: denumirea institutiei care a realizat sondajul, data sau intervalul de timp in care a fost efectuat sondajul si metodologia utilizata, dimensiunea esantionului, marja maxima de eroare, cine a solicitat si cine a platit efectuarea sondajului.

Televotul sau anchetele facute pe strada in randul electoratului nu trebuie sa fie prezentate ca reprezentative pentru opinia publica sau pentru un anumit grup social ori etnic.

Cu 48 de ore inainte de ziua votarii este interzisa prezentarea de sondaje de opinie, televoturi sau anchete cu continut electoral facute pe strada.

Incalcarea acestor reglemetari referitoare la sondajele de opinie si televot constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 4.500 la 10.000 de lei.

Legea precizeaza ca birourile electorale judetene, birourile electorale ale sectoarelor municipiului Bucuresti si biroul electoral pentru sectiile de votare din strainatate vegheaza la corecta desfasurare a campaniei electorale, solutionand, prin decizii, plangerile cu privire la campania electorala.

sursa:mediafax.ro

campania electorala 2 noiembrie 3 octombrie
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0993 (s) | 34 queries | Mysql time :0.041849 (s)