vineri, 29 martie, 2024

ALEGERI SUA 2016: Alegatori intorsi din drum si intimidati de autoritati

Distribuie:

Publicat:

Autoritatile se pregatesc pentru o zi electorala neobisnuita de haos, titreaza editia online a ziarului Washington Post. In cazul votului anticipat, adica in acele situatii in care cetatenii s-au prezentat deja la vot, democratii au intentat actiuni in instanta acuzand simpatizantii lui Donald Trump de intimidare. Ingrijorarile au aparut in acest an dupa ce candidatul republican a facut apel la sustinatorii sai sa vegheze centrele de votare pentru a preveni frauda.
 

WashingtonPost mai noteaza faptul ca avocatii si voluntarii sunt deja epuizati inainte de ziua alegerilor. Acestia au avut deja de-a face cu o serie de incercari zadarnicire a votului anticipat. De pilda, saptamana trecuta votantii ar fi fost intorsi din drum din cauza ca parcarile din zona centrelor de votare ar fi fost pline.
 

Un grup intitulat “Opriti Furtul”, condus de Roger Stone, un fost consilier al lui Donald Trump, a recrutat asa numiti “aparatori ai votului” care sa stea langa centrele de votare. Pana luni, la grup au aderat 3191 de persoane. Democratii au intentat mai multe actiuni in justitie impotriva republicanilor, fiind acuzat de grupul condus de Stone ca urmaresc astfel intimidarea alegatorilor.
 

In timpul asa numitului vot anticipat au fost semnalate cozi. Duminica, de pilda, la singurul centru de votare din Cincinnati unde putea exprima votul anticipat coada se intindea pe un sfert de mila, mii de oameni asteptand sa voteze. Situatii similare au fost semnalate in California, Arizona si Nevada.
 

FoxNews scrie ca guvernatorul statului Maine este acuzat de intimidarea alegatorilor. Guvernatorul Paul LePage ar fi declarat ca studentii care voteaza marti vor fi investigati pentru a fi sigur ca au respectat legile statul.

Aceste comentarii vin dupa ce intr-un campus ar fi fost distribuiti fluturasi in care studentii erau avertizati ca trebui plateasca sute de dolari pentru a-si schimba permisele de conducere si re-inregistra masinile pentru a putea vota.
 
Un oficial democrat al statului Maine a declarat, citat de FoxNews, ca aceste informatii sunt false si ca studentii vor putea vota si ca stabilirea adresei de rezidenta pentru a vota nu presupune costuri suplimentare.

Alegerea viitorului presedinte depinde de mai multe variabile. CNN si HuffingtonPost semnaleaza detaliile esentiale care trebuie urmarite in aceste alegeri. Facand inventarul celor sapte lucruri de urmarit in noaptea alegerilor, CNN se intreaba daca Clinton va beneficia de valul de alegatori latino iar in cazul lui Trump, daca exista intr-adevar “majoritatea tacuta”.

Donald Trump a declarat luni, in ajunul scrutinului prezidential, ca victoria sa va marca sfarsitul “sistemului corupt de la Washington”.
 

HuffingtonPost noteaza insa la capitolul detalii de urmarit ca pentru Clinton este esentiala mobilizarea studentilor din asa numitele state decisive (swing states). In fine, Huffingtonpost noteaza succesul lui Hillary Clinton depinde de mobilizarea haitienilor din Florida, de mormonii din Nevada, de portoricanii din  Florida, de familiile militarilor din North Carolina si, in fine, inclusiv de buna functionare a autobuzelor si mijloacelor de transport in comun.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img