sâmbătă, 20 aprilie, 2024

ALERTĂ – CSM demarează anchetă la Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie

Distribuie:

Publicat:

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât admiterea solicitării judecătorului Bogdan Mateescu de sesizare de către Plenul CSM a comisiei de concurs a Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ), pe marginea modului de desfăşurare a anumitor activităţi de către SIIJ.

Decizia a fost luată cu majoritate: 9 voturi pentru „Admitere”, 5 voturi pentru „Respingere”, 1 vot NUL, 1 abţinere: judecător Simona Marcu.

Totul a pornit de la solicitarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie de a consulta actele din dosarul TelDrum, instrumentat de DNA, intră în atenţia Consiliului Superior al Magistraturii.

"Solicit plenului să sesizeze comisia, să analizeze dacă este o problemă de management al Secţiei, dacă e adevărat ce relatează presa, dacă este legal, dacă se pune problema unor abateri disciplinare ale procurorilor din Secţie sau de la DNA", a afirmat Mateescu.

Împotriva solicitării lui Mateescu s-a exprimat Victor Alistar, reprezentant al societăţii civile în CSM. "Nu ştiu în ce măsură poate CSM să demareze verificări cu privire la dosare aflate în derulare, fără să se perceapă ca o presiune", a afirmat Alistar.

La rândul ei, judecătoarea Gabriela Baltag a afirmat că se delimitează de un asemenea demers.

Mateescu a fost susţinut de judecătoarea Andreea Chiş, care a solicitat o verificarea a modului în care SIIJ a comunicat public de la înfiinţare până în prezent, pentru a se vedea dacă a fost respectat regulamentul CSM în materie.

Potrivit unor informaţii apărute în presă, SIIJ ar fi vrut să preia dosarul Tel Drum de la DNA, pe motiv că în dosar ar fi implicaţi şi magistraţi. Pe de altă parte, surse judiciare au precizat pentru STIRIPESURSE.RO că solicitarea s-a referit doar la studierea dosarului, nu la preluarea acestuia. DNA a trimis săptămâna trecută o copie în format electronic a dosarului la SIIJ.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img