marți, 16 aprilie, 2024

Alertă de coronavirus în Iași! Dezastrul din Italia se poate repeta oricand și la noi! Mii de ieșeni vin săptămanal din zonele infectate

Distribuie:

Publicat:

Panică în terminalele de la Aeroportul Iași. Mii de pasageri din zonele afectate de coronavirus pot ajunge oricând în municipiu prin intermediul zborurilor comerciale. Situația din Italia poate afecta oricând și zona Iașului. Mii de ieșeni sunt în Italia, aeroportul având numeroase legături cu peninsula prin calea aerului. Poate aerogara ieșeană să fie pregătită pentru o evantuală pandemie?

Situație tensionată la Iași. Una din cele mai căutate destinații de către românii din Europa a fost afectată de temutul coronavirus. Peninsula Italiei a devenit dintr-o dată cea mai afectată țară europeană după ce zeci de persoane par că au contactat virusul care a făcut deja ravagii pe continentul asiatic. De altfel, Italia este prima țară de pe continent care pune orașe întregi sub carantină. În această țară s-au închis instituții, unități de învățământ, localuri publice etc. În nordul țării, două persoane au murit deja, afectate fiind regiunile Lambardio și Veneto.

400 de pasageri pe săptămână din Treviso. Mii de oameni din celelalte regiuni

Cea mai gravă problemă a Iașului este faptul că una din principalele curse aeriene dintre cele două țări este tocmai cea spre Tresivo, din regiunea Veneto. Cursa este operată de compania Wizz Air de două ori pe săptămână, în zilele de marți și sâmbătă. Astfel, sosirile din Treviso sunt în zilele de marți (ora 18:55) și sâmbătă (ora 19:00). Plecările spre această regiune au loc marți (ora 14:30) și sâmbătă (ora 14:10).

Cursele sunt efectuate cu un avion de tipul Airbus A320- 232, capacitatea aeronavei fiind de 180 de pasageri. Practic, la două curse pe săptămână ar fi 360 de persoane care vin spre Iași din zona Treviso, un număr destul de ridicat. În regiunea afectată sunt foarte mulți români, mai ales că principalul oraș este Veneția, unul din cele mai vizitate centre turistice de pe mapamond. Cursa spre Treviso nu este singura operată de la Iași spre Italia și invers. Zboruri mai sunt și spre Catania, Milano (Bergamo), Roma, Bologna sau Torino, regiuni unde sunt foarte mulți români. Fiecare din aceste zboruri au două curse dus-întors pe săptămână, rutele fiind făcute de asemenea cu avioane Wizz Air de dimensiune mare.

Este pregătit Aeroportul Iași de o carantină?

Autoritățile ieșene au arătat că au situația sub control și că pasagerii care vin din zonele afectate sunt supuși unui control de către doctorul de la aeroport. În cazul unei carantine ar trebui instalați senzori termici la porțile de intrare, însă acest lucru este unul de durată. Practic, aerogara ar trebui să facă acest lucru în baza unei licitații publice, situație inutilă în cazul unei carantine.
La Aeroport se poate folosi și Terminalul T1 ca zonă de carantină. Acesta în prezent este folosit doar pentru birourile celor de la aeroport, nemaifiind folosit pentru zboruri.
În prezent se face dezinfecția aeronavelor și a terminalelor, măsurile luate fiind însă minime.

„La acest moment noi avem o monitorizare de la Direcția de Sănătate Publică cu un doctor epidemiolog care stabilește ce este de făcut pe Aeroportul Internațional din Iași. În momentul în care DSP îmi spune, noi ne apucăm de treabă. Guvernul ar trebui să transmită ceva clar, un ordin prin care situația să fie clară. Ordinul nu a venit. La noi există posibilitatea să facem carantină, dar nu o avem instituită decât în momentul în care ne spune DSP”, a menționat Cătălin Bulgariu, directorul Aeroportului Internațional Iași.

Ce spun reprezentanții DSP Iași

Conducerea Direcției de Sănătate Publică (DSP) Iași a arătat care sunt pașii în acest caz și ce se întâmplă cu pacienții care vin din zonele contaminate.

„Există un cabinet medical în Aeroportul din Iași care triază și controlează pacienții care vin din zonele afectate de coronavirus. Dacă în urmă cu două săptămâni controalele specifice se făceau doar pentru pasagerii care veneau din zonele afectate din China, acum se procedează la fel și pentru cei care vin din Italia. Practic, când ajung în aeroport, pacienții sunt consultați de medici, completează un chestionar în care scriu dacă au sau nu simptome, iar mai apoi, în funcție de răspunsurile acestora, se decide cum se procedează. În cazul în care medicii observă suspiciuni date de simptomele specifice, acesta este izolat la domiciliu timp de zece zile. În această perioadă, pacientul este monitorizat. La Iași, în acest moment avem un pacient care se află sub monitorizare la domiciliu. Au mai fost și alții, dar au depășit perioada de monitorizare”, a spus dr. Lucian L. Indrei, directorul DSP Iași.

Din primele informații este vorba despre un pasager venit din China. „Este un bărbat venit din China să lucreze în Iași, unde s-a stabilit cu familia. El se afla în carantină de zece zile la domiciliu după ce a fost în China pentru a petrece cu familia de acolo Anul Nou Chinezesc. Când a revenit, a fost evaluat și în Germania, dar și pe Aeroportul Internațional Otopeni din București. Starea de sănătate este bună și este monitorizat. De când a ajuns în România nu a fost înregistrată nicio stare de rău”, au clarificat situația cei de la DSP Iași.

Cameră special amenajată la Spitalul de Boli Infecțioase

Și conducerea Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parasheva” din Iași a detaliat măsurile luate în cazul unor astfel de infecții.

„Pacienții care ajung la Spitalul de Boli Infecțioase Iași suspecți de coronavirus sunt izolați într-o cameră special amenajată în spital. Personalul medical poartă costum special de protecție. În acest moment avem kiturile necesare pentru coronavirus, pacienții nu vor mai fi trimiși la București”, a specificat prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img