marți, 23 aprilie, 2024

ALERTA! Coreea de Nord pregateste atacul NUCLEAR

Distribuie:

Publicat:

oreea de Nord a reusit sa miniaturizeze o incarcatura nucleara suficient pentru a fi montata pe o racheta intercontinentala, scrie marti ziarul Washington Post, citat de agentiile internationale de presa. Cotidianul american citeaza ca sursa un raport confidential redactat in iulie de Defence Intelligence Agency (DIA), agentia de informatii militare a Statelor Unite, care prezinta concluziile comunitatii americane de informatii. 
Evaluari anterioare ale DIA aratasera deja ca programul nord-coreean de inarmare nucleara si cu rachete este mai avansat decat se credea. Potrivit ziarului citat, estimarile Japoniei indica posibilitatea ca regimul de la Phenian sa actioneze mai provocator, deoarece ar putea avea capacitatea de a dezvolta incarcaturi nucleare miniaturizate. Intr-un raport al apararii nipone publicat marti se apreciaza ca amenintarea din partea Coreei de Nord a intrat intr-o noua faza. 
Coreea de Nord a testat prima racheta intercontinentala pe 4 iulie, iar in urma cu doua saptamani o alta racheta nord-coreeana din aceeasi categorie a ajuns pana in zona economica maritima exclusiva a Japoniei. Potrivit unor analisti, aceasta avea o raza de actiune care i-ar fi permis sa atinga orase americane mari, cum ar fi Los Angeles sau Chicago, mentioneaza DPA.  Primul test nuclear nord-coreean a avut loc in octombrie 20016, iar comunitatea internationala de informatii era in general convinsa ca Phenianul mai are nevoie de cativa ani pentru miniaturizarea unei arme atomice.  Washington Post mai citeaza un raport oficial american, potrivit caruia Coreea de Nord are aproximativ 60 de bombe atomice – o estimare pe care totusi multi experti o considera exagerata.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img