joi, 28 martie, 2024

ALERTA in intreaga Europa! Canicula face ravagii pe tot continentul

Distribuie:

Publicat:

Schimbarile climatice cauzate de interventia omului asupra mediului au contribuit la valul de canicula care a afectat luna aceasta vestul Europei unde s-au produs incendii mortale de padure, iar multe alte tari au fost afectate de vremea torida, cu temperaturi-record, informeaza un raport dat publicitatii joi de un grup international de oameni de stiinta, citat de Reuters, conform agerpres.

Se estimeaza ca temperaturile lunare pentru iunie au fost cu circa 3 grade Celsius peste mediile de lunga durata pentru Europa de Vest, arata in raport grupul World Weather Attribution format din oameni de stiinta din mai multe tari.

”Am identificat o asociere clara si puternica intre recordul de caldura din aceasta luna si schimbarile climatice cauzate de interventia omului”, a declarat Geert Jan van Oldenborgh, cercetator principal in cadrul Institutului Regal de Meteorologie din Olanda, unul dintre autorii raportului.

Schimbarile climatice, favorizate de utilizarea combustibililor fosili, au crescut de cel putin patru ori intensitatea si frecventa acestor valuri de caldura in Franta, Elvetia, Olanda si centrul Angliei si de zece ori in Portugalia si Spania, se arata in studiul bazat pe tendintele istorice.
Potrivit cercetatorilor, canicula este putin probabil sa fie un eveniment natural iesit din comun si nu poate fi explicata prin modificari survenite la nivelul soarelui sau prin alti factori naturali precum nivelul scazut de particule de praf vulcanic din atmosfera cu rol in ecranarea luminii solare.

Acest lucru presupune ca o acumulare a emisiilor de gaze cu efect de sera, in special ca urmare a arderii combustibililor fosili, a crescut acest risc.

”Pana la finalul secolului, aceste temperaturi crescute vor deveni o obisnuinta in Europa de Vest”, au adaugat cercetatorii.

”Caldura poate fi letala – in special pentru cei mai tineri si pentru cei varstnici”, a subliniat Friederike Otto de la Universitatea Oxford, unul dintre autorii raportului. ”Este deosebit de important ca orasele sa conlucreze cu oamenii de stiinta si cu expertii in sanatate publica pentru a dezvolta planuri de actiune impotriva caldurii”, a adaugat acesta.

Incendiile de padure din Portugalia au condus la moartea a peste 60 de persoane si la evacuarea a 2.000 de localnici si turisti din Spania.
Mai multe actiuni contra temperaturilor ridicate au fost declansate in aceasta luna in Franta, Elvetia si Olanda.

Franta s-a confrunta cu cea mai calduroasa noapte de iunie din istorie, la data de 21, iar Anglia a inregistrat cea mai torida zi de iunie de la canicula din 1976, potrivit sursei citate.

In Statele Unite, patru persoane, dintre care una fara adapost si doi excursionisti, au murit din cauza temperaturilor record inregistrate in sud-vestul tarii, unde mai multe zboruri au fost anulate, iar autoritatile au sfatuit oamenii sa ramana in case. Caldura extrema, generata de presiunea atmosferica ridicata inregistrata in regiunea Four Corners, unde se intalnesc statele Colorado, Utah, New Mexico si Arizona, a generat temperaturi cu mult peste normal intr-o mare parte a sud-vestului tarii.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img