vineri, 29 martie, 2024

ALERTA IN ROMANIA! Este EPIDEMIE de RUJEOLA!

Distribuie:

Publicat:

Numarul deceselor provocate de rujeola a ajuns la opt, iar Ministerul Sanatatii, impreuna cu experti in domeniu, a elaborat si a pus in practica un plan de masuri privind limitarea extinderii epidemiei, precizeaza MS.

„Astazi, 16 decembrie, Institutul Cantacuzino a informat ca atat rezultatul testarii probei de ser, cat si al fragmentului de pulmon sunt pozitive pentru rujeola, in cazul copilului din judetul Dolj. Astfel, numarul deceselor confirmate provocate de rujeola ajunge la 8″, arata MS, intr-un comunicat.

Ministerul Sanatatii, impreuna cu expertii Organizatiei Mondiale a Sanatatii, ai Institutului National de Sanatate Publica, ai Societatii Nationale de Medicina Familiei si ai UNICEF, a elaborat si a pus in practica un plan de masuri privind limitarea extinderii epidemiei de rujeola, dupa ce numarul de imbolnaviri a ajuns la 1.725 de cazuri.

Ce sfaturi da romanilor Ministerul Sanatatii

Potrivit MS, prima masura este coborarea varstei de vaccinare cu prima doza de vaccin ROR la 9 luni, in conformitate cu prevederile internationale privind actiunile intreprinse in caz de epidemie si cu prevederile caracteristicilor produsului, deoarece principala caracteristica a actualei epidemii de rujeola este ca afecteaza si copiii cu varsta sub un an (rata incidentei este de 68,8/100.000). De aceea, copiii vaccinati mai devreme conform acestei prevederi vor fi apoi vaccinati conform Programului National de Imunizare la varsta de 12 luni si la cinci ani.

De asemenea, recomandarea expertilor OMS este de a realiza cat mai repede recuperarea copiilor din grupa de varsta sub cinci ani care nu au nicio doza de vaccin si a copiilor din grupa de varsta 5 — 9 ani care nu au doua doze de vaccin ROR, conform Calendarului National de Vaccinare.

“Pentru punerea in practica a acestor masuri, medicii de familie au inceput catagrafierea copiilor eligibili intre 9 luni si 9 ani complet nevaccinati cu ROR si pe cei cu varsta intre 5 si 9 ani care au o singura doza de vaccin. In plus, acolo unde este posibil, asistentii comunitari si mediatorii sanitari au inceput deja convocarea copiilor la cabinete. Stocurile de vaccin ROR sunt suficiente in acest moment, atat pentru vaccinarile suplimentare, cat si pentru cele la termen. Astfel, la nivel national, sunt disponibile in jur de 300 de mii de doze de vaccin ROR”, se arata in comunicat.

Conform celor mai noi date furnizate de Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile, in acest moment sunt confirmate cazuri in 32 de judete. Cele mai multe sunt in Arad (454), Mures (238) si Timis (240).

“Limitarea epidemiei de rujeola nu se poate face decat cu ajutorul parintilor care inteleg responsabilitatea pe care o au in a-si proteja copiii impotriva acestei boli care ii poate ucide sau afecta pe viata. Vaccinul este singura arma eficienta cu care se poate lupta impotriva acestei boli grave. Ministerul Sanatatii recomanda parintilor sa ia legatura cu medicii de familie ai copiilor pentru a se programa la vaccinare cat mai curand posibil. Medicii de familie si parintii care vor sa afle informatii corecte despre vaccin si vaccinare pot accesa pagina desprevaccin.ro”, precizeaza MS.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img