miercuri, 24 aprilie, 2024

Alerta in Romania! O suta de mii de oua contaminate cu Fipronil ar fi ajuns pe mesele romanilor

Distribuie:

Publicat:

Este alerta in tara, dupa ce oua contaminate cu insecticid au ajuns pe mesele romanilor. Este vorba despre fipronil, o substanta aflata in centrul unui scandal mondial si interzisa in cazul animalor crescute pentru vanzare si consum. Din ferma aflata in judetul Teleorman au ajuns la vanzare in magazine din Bucuresti, Teleorman si Olt peste o suta de mii de oua cu probleme.

Cel putin 100 de mii de oua din lotul contaminat cu fipronil au ajuns pe mesele romanilor din Bucuresti, Teleorman si Olt. 

De la ferma de pasari din Draganesti-Vlasca plecau zilnic masini care aprovizionau cu oua principalele piete din Bucuresti, dar si din alte mari orase ale tarii.

Nu se stie cate oua contaminate au intrat, cu adevarat, in consum. Ferma functioneaza de peste 20 de ani. Iar primul control care urma sa depisteze aceasta substanta a avut loc in luna noiembrie a anului trecut. Inspectorii sanitar-veterinari au prelevat probe, iar analizele au confirmat prezenta fipronilului intr-un lot de peste patru milioane de oua. O parte din lotul gasit cu probleme a fost deja distrus. Iar inspectorii sanitar-veterinari au interzis vanzarea. 

Fipronilul este o substanta folosita impotriva insectelor din locuinta si pentru deparazitarea animalelor de companie. Utilizarea ei este interzisa prin lege in cazul animalelor crescute pentru vanzare. Daca este ingerat in cantitati mari, fipronilul poate afecta tiroirda, rinichii si ficatul. 

DAN LESCAI, medic veterinar: Pe langa tulburari digestive, voma, diaree, pot sa apara si stari de agitatie sau convulsii.

ADELA BALEA, chimist: O persoana de aproximativ 60 de kg ar trebui sa consume circa 8 oua intr-o zi, nu neaparat oua ca atare, ci oul poate fi folosit la o prajitura, la o maioneza, ca sa fie daunator.

Le-am cerut un punct de vedere si inspectorilor sanitar-veterinari din judet. 

La sediul DSV Teleorman, reprezentantii institutiei au refuzat sa stea de vorba cu noi.

Intr-o discutie neoficiala, un angajat al institutiei nu s-a aratat insa ingrijorat de situatie.  

In Bucuresti, inspectorii incearca sa afle modul in care substanta toxica a ajuns in oua.

RARES HABEANU, purtator de cuvant ANSVSA: Este folosit pentru combaterea furnicilor, gandacilor, puricilor, capuselor. Mai poate fi folosit neautorizat in anumite spatii.

Si reprezentantii fermei de pasari au refuzat sa comenteze situatia. Scandalul oualor contaminate cu fipronil a izbucnit, la nivel mondial, in urma cu doi ani. Din magazine au fost retrase milioane de oua, in 40 de tari. Inclusiv in Romania. De atunci, se fac controale tematice periodice si in fermele de la noi. 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img