vineri, 29 martie, 2024

Alerta meteo

Distribuie:

Publicat:

Administratia Nationala de Meteorologie a dat publicitatii prognoza pentru intervalul noiembrie 2015 – ianuarie 2016. Valorile de temperatura prognozate de catre specialisti se vor situa, in general, in normele lunare ale perioadelor, in timp ce precipitatiile vor fi excedentare, in cea mai mare parte a zonelor tarii.

In noiembrie, temperatura aerului va avea valori medii lunare apropiate de norma in cea mai mare parte a tarii, posibil mai ridicate, local, in sud si sud-est. Potrivit masuratorilor de specialitate, media multianuala lunara pentru luna noiembrie este de 3,8 grade Celsius, luandu-se in considerare parametrii monitorizati in intervalul 1981 – 2010. In ceea ce priveste valorile termice medii, specialistii ANM estimeaza, in perioada analizata, valori medii de temperatura de pana la 8 grade Celsius in Dobrogea, respectiv de pana la 7 grade Celsius in Banat.

Cantitatile totale de precipitatii vor fi apropiate de norma in sud-estul si local in sudul tarii, iar in restul teritoriului vor fi in general excedentare. Media multianuala a precipitatiilor este stabilita la 41,5 litri/metru patrat pentru luna noiembrie. Cele mai mari cantitati de precipitatii sunt estimate in Oltenia (pana la 81 l/mp), Maramures (pana la 77 l/mp), Crisana (63 l/mp) si Banat (58 l/mp).

In decembrie 2016, temperatura aerului va avea valori medii lunare apropiate de norma in cea mai mare parte a teritoriului, posibil mai ridicate, local, in sud si sud-est. Cele mai scazute temperaturi medii se vor inregistra in zona Transilvaniei si Moldovei (intre -5 si 0 grade), iar valori termice medii mai ridicate se vor consemna in Dobrogea, respectiv intre 0 si 3 grade Celsius.

Precipitatiile lunare vor fi in general peste normele climatologice, cu exceptia zonelor locale din estul, nordul si vestul tarii,unde acestea vor fi apropiate de medii, stabilite ca medie multianuala lunara la 44,8 l/mp. Cele mai mari cantitati de precipitatii se vor consemna in Maramures (pana la 92 l/mp), Oltenia (87 l/mp), Banat si Crisana (pana la 70 l/mp) si Transilvania (68 l/mp).

Potrivit ANM, in prima luna din 2017, temperaturile medii lunare ale aerului vor fi apropiate de normalul perioadei in cea mai mare parte a teritoriului, mai putin, local, in regiunile nordice, nord-vestice si centrale, unde acestea se pot situa sub media climatologica. Media valorilor termice pentru luna ianuarie se situeaza la -2,1 grade Celsius. Temperaturile medii vor fi cuprinse intre -7 si -1 grad Celsius, in Transilvania, respectiv intre -6 si -1 grad Celsius, Moldova. In acelasi timp, valori pozitive, de pana la doua grade Celsius, se vor consemna in Dobrogea.

Pe de alta parte, cantitatile totale de precipitatii vor fi apropiate de norme, in est si sud-est, si se vor situa, in general, peste normele climatologice in restul tarii, stabilite prin masuratori de specialitate, la 33,6 l/mp. In zona Maramuresului, cantitatile medii de precipitatii ar putea ajunge la 74 l/mp, in Oltenia la 57 l/mp, iar in Banat si Crisana la 54 l/mp. Pe de alta parte, in Dobrogea estimarile variaza intre 14 si 31 l/mp.

Estimarile sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia, si au un grad de realizare de aproximativ 60%.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img