vineri, 19 aprilie, 2024

ALERTA METEO! COD PORTOCALIU de CANICULA extins si duminica

Distribuie:

Publicat:

Meteorologii avertizeaza ca vremea caniculara se va mentine, mai ales in zona de sud a tarii, inclusiv in Capitala, pana spre sfarsitul saptamanii viitoare.

Duminica (6 august), valul de caldura va persista, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat. Indicele temperatura-umezeala (ITU) va depasi pe arii extinse pragul critic de 80 de unitati si se va situa frecvent, in zonele joase de relief, intre 82 si 84 de unitati. Temperaturile minime vor fi cuprinse, in general, intre 22 si 25 de grade.

In judetele Mehedinti si Dolj se vor inregistra temperaturi maxime extreme de 40…41 de grade, cele doua judete fiind sub cod rosu.

In Banat, Muntenia, Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei si a Transilvaniei, precum si in nordul si estul Olteniei si in sudul Crisanei avem cod portocaliu – temperaturile maxime se vor situa, in general, intre 36 si 39 de grade, valori cu mult mai ridicate decat mediile climatologice specifice perioadei.

In nord-vestul si nordul tarii si local in zonele de munte, aflate sub cod galben, disconfortul termic va fi ridicat, iar maximele termice se vor situa in jurul valorii de 35 de grade.


Instabilitate atmosferica si iar caldura

Treptat, valul de caldura se va restrange catre regiunile sudice si va persista pana spre mijlocul saptamanii viitoare. Gradul de instabilitate atmosferica va fi in crestere, in special in zonele de munte si in jumatatea de nord a tarii.

Mihai Hustiu, meteorolog de serviciu in cadrul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM) a precizat pentru Agerpres ca, incepand de duminica seara si pana marti, instabilitatea atmosferica se accentua in nord-vestul, vestul si nordul tarii, iar temperaturile vor inregistra o scadere usoara, insa de miercuri vremea va deveni caniculara din nou pana la sfarsitul saptamanii viitoare.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img