vineri, 19 aprilie, 2024

ALERTA! Rebelii sirieni detin doua instalatii de arme chimice

Distribuie:

Publicat:

Generalul Serghei Rudskoi, seful Directiei pentru operatiuni al Statului Major al armatei ruse, a declarat marti ca doua instalatii pentru fabricarea si stocarea armelor chimice in Siria s-ar afla intr-o zona controlata de opozitie, in timp ce, pe teritoriul controlat de autoritatile siriene, toate aceste obiective au fost distruse, a relatat agentia de presa TASS in pagina sa electronica si publicatia Vzgliad, in conditiile in care Rusiei i se reproseaza ca a esuat in ceea ce priveste implementarea angajamentelor asumate conform acordului din 2013 de distrugere a armelor chimice in Siria.

Din cele 12 instalatii, folosite pentru stocarea si producerea de arme chimice, experti ai Organizatiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) au confirmat distrugerea doar a 10. Autoritatile siriene nu au acces la celelalte doua, deoarece acestea sunt pe teritoriul controlat de asa-numita opozitie. Din aceasta cauza, OIAC nu poate confirma distrugerea armelor chimice la cele doua obiective“, sustine generalul rus, relateaza agerpres.

Rudskoi a declarat ca, intre 2013 si 2016, sub controlul OIAC, echipamente speciale pentru fabricarea de arme chimice in Siria au fost dezasamblate si aduse intr-o stare inoperabila, iar toate mijloacele de transportare a acestora au fost distruse.

“Stocurile de substante chimice toxice siriene au fost incarcate pe nava americana MV Cape Ray, iar apoi acestea au fost distruse la intreprinderi din SUA, Marea Britanie, Finlanda si Germania”, a mai spus generalul rus.

Reprezentantul Statului Major rus a afirmat ca armata siriana desfasoara in prezent o ofensiva impotriva rebelilor, de aceea nu a avut nevoie sa recurga la arme chimice, de care fortele guvernamentale “nu dispun” 
Declaratiile sale intervin in contextul in care ministrul apararii american, Jim Mattis, a declarat marti ca nu exista “niciun dubiu” ca regimul lui Bashar al-Assad este responsabil de atacul chimic din 4 aprilie, soldat cu 87 de morti, intre care zeci de copii, in provincia Idlib, intr-o zona controlata de rebeli, potrivit AFP.  In acelasi timp, un inalt responsabil al administratiei americane a acuzat Moscova, sub rezerva anonimatului, ca “seamana confuzie” in ceea ce priveste rolul regimului sirian in presupusul atac chimic, incercand sa dea vina pe rebeli sau pe jihadistii Statului Islamic. Presedintele rus Vladimir Putin a reiterat intr-un interviu la postul de televiziune MIR, difuzat tarziu marti seara, ca nu a vazut niciun element care sa probeze responsabilitatea aviatiei siriene in acest presupus atac.
Un acord incheiat de Rusia si SUA in 2013 prevedea eliminarea armelor chimice siriene pana la jumatatea anului 2014 pentru a se evita recurgerea la forta impotriva regimului Bashar al-Assad.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img