sâmbătă, 20 aprilie, 2024

ALERTA! SRI a depistat in Romania un cetatean tunisian suspectat de TERORISM

Distribuie:

Publicat:

La sesizarea SRI, Curtea de Apel Bucuresti a dispus declararea ca persoana indezirabila a cetateanului tunisian B.O. pentru o perioada de 10 ani, pentru motive ce tin de implicarea in activitati adiacente terorismului.

B.O a ajuns in Romania in anul 2008, ca student al Univeristatii Politehnice Bucuresti, unde a absolvit studii de licenta si masterat. Ulterior, B.O a ramas legal in tara noastra ca urmare a casatoriei cu un cetatean roman, de care s-a separat insa in 2016. In acelasi an, suspectul a intrat in atentia SRI deoarece acesta traversa un proces accelerat de radicalizare religioasa islamica. In aceeasi perioada, B.O. a fost indicat inclusiv de parteneri externi ai SRI ca facand parte dintr-o retea care asigura finantare pentru organizatia terorista DAESH.

In urma masurilor informativ-operative derulate, s-a stabilit ca respectivul a derulat activitati care, potrivit cadrului legal in domeniul antiterorism, constituie riscuri si amenintari la adresa securitatii nationale. Concret, B.O. s-a remarcat prin radicalizarea religioasa si activitati de propaganda in favoarea DAESH derulate in mediul virtual, sustinand suprematia islamului si incitand la jihad global. De asemenea, in cadrul cooperarii derulate la nivelul Sistemului National de Prevenire si Combatere a Terorismului (SNPCT), au fost confirmate semnalarile partenerilor externi cu privire la implicarea cetateanului tunisian in tranzactii repetate pentru sprijinirea financiara a organizatiei teroriste. La propunerea SRI, Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti a sesizat Curtea de Apel Bucuresti care, in conformitate cu dispozitiile art. 86 alin.3 din OUG nr 194/12.12.2002, privind regimul strainilor in Romania, a dispus masura declararii ca indezirabil celui in cauza, pentru implicarea in fapte care, potrivit art. 3 lit. i si “I” din Legea 51/2001 (republicata), constituie amenintari la adresa securitatii nationale. Ca urmare a sentintei Curtii de Apel Bucuresti, strainul a fost luat in custodie publica de catre Ministerul Afacerilor Interne – Inspectoratul General pentru Imigrari, in vederea indepartarii de pe teritoriul national. In calitate de autoritate nationala in domeniul prevenirii si combaterii terorismului, SRI are ca misiune prioritara prevenirea oricaror riscuri si amenintari pe profil antiterorist, cooperand in acest sens cu celelate institutii din SNPCT, precum si cu partenerii externi.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img