joi, 28 martie, 2024

Alianţa pentru Unirea Românilor cere MAE

Distribuie:

Publicat:

Alianţa pentru Unirea Românilor cere MAE intervenţia de urgenţă în cazul deputatului Ringo Dămureanu, oprit în mod abuziv la graniţa cu Serbia în timp ce se îndrepta spre Valea Moraviei

În seara zilei de 29 mai 2021 domnului Ringo Dămureanu, deputat AUR şi membru al Grupului de Prietenie România-Serbia din Camera Deputaţilor, i s-a interzis accesul în Republica Sârbă în timp ce se îndrepta spre Valea Moraviei pentru a sărbători Ziua Românilor de Pretutindeni alături de comunitatea istorică românească din regiunea Timoc. Domnul deputat Ringo Dămureanu, demnitar al statului român, a fost umilit, percheziţionat şi anchetat la punctele de frontieră Porţile de Fier 1 şi Porţile de Fier 2, sub pretextul că trebuie să îndeplinească formalităţi vamale pentru câteva cărţi pe care le avea în portbagajul maşinii.

Astăzi am avut la mine nişte cărţi. Aproape 30 de exemplare din Atlasul lingvistic al zonei cuprinse între Morava, Timoc şi Dunăre, vol. 1 şi 4, editat de Institutul "Sextil Puşcariu" de pe lângă Academia Română, un document menit a demonstra indubitabil continuitatea noastră pe acel pământ şi să desfiinţeze total falsa "limbă vlăhăşească" pe care încearcă să o scornească autorităţile sârbeşti, o sfidare la adresa adevărului istoric şi lingvistic, împotriva căreia Statul român nu a luat şi nu ia nicio atitudine. Săptămâna viitoare, joi, este aşteptată în Timoc noua ambasadoare a României, iar fraţii noştri voiau să o întâmpine, printre altele, cu acest album, pentru a o convinge să nu îi trădeze şi să nu îi uite, cum a făcut predecesoarea sa, a declarat deputatul Ringo Dămureanu.

În regiunea Timoc trăiesc circa 350000 de români care sunt supuşi în mod programatic unui proces forţat de epurare etnică, prigoniţi, ameninţaţi şi umiliţi cu concursul autorităţilor de la Bucureşti care, în 31 de ani, nu au întreprins niciun efort notabil pentru comunitatea lor istorică. Protocolul semnat la Bruxelles în anul 2012 între Serbia şi România prin care statul sârb se angaja să revizuiască politica faţă de dreptul românilor din Timoc la şcoală, biserică, mass-media şi reprezentarea în Parlament a rămas un act lovit de nulitate. Reamintim că la 24 martie 2021 Claudiu Târziu, copreşedinte AUR şi preşedinte al Comisiei pentru Românii de Pretutindeni din Senatul României, a declarat că partidul AUR se va opune aderării Serbiei la Uniunea Europeană câtă vreme drepturile românilor din regiunea Timoc vor continua să fie încălcate de câtre statul sârb.

Alianţa pentru Unirea Românilor cere Ministerului Afacerilor Externe intervenţia de urgenţă în acest caz de abuz şi încălcare a cutumelor diplomatice, în care un demnitar al statului român este percheziţionat, hărţuit şi, în cele din urmă, oprit la frontieră pentru delict de opinie.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img