News Flash:

"Alianţă" pentru viaţă de Ziua Mondială a Donatorului de Sânge

14 Iunie 2021
179 Vizualizari | 0 Comentarii
133256 110998

Academia Forţelor Terestre "Nicolae Bălcescu" Sibiu, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu şi Centrul de Transfuzie Sanguină Sibiu au încheiat un protocol în vederea donării de sânge şi/sau componente sanguine umane.

Pentru spitale şi pacienţii acestora, "sângele înseamnă viaţă". Întâlnim adesea această expresie şi, chiar dacă pare un clişeu, conţine un adevăr simplu: activitatea de donare de sânge este esenţială, pentru ca spitalele să-şi poată onora misiunea: salvarea cât mai multor pacienţi în stare gravă sau critică. Tocmai de aceea, Academia Forţelor Terestre "Nicolae Bălcescu" Sibiu, (AFT Sibiu), Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu (SCJU Sibiu) şi Centrul de Transfuzie Sanguină Sibiu (CTS Sibiu) au încheiat recent o "alianţă pentru viaţă".

Mai exact, este vorba despre un protocol concretizat în realizarea unui parteneriat între instituţii, care are drept scop asigurarea cantităţii de sânge şi componente sanguine umane necesare desfăşurării actului medical pentru pacienţii internaţi în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu. Obiectul protocolului de colaborare îl reprezintă cooperarea interinstituţională în vederea derulării de activităţi de mobilizare a persoanelor în vederea donării de sânge, pentru creşterea stocului de sânge necesar efectuării tratamentului transfuzional pacienţilor internaţi în cadrul celei mai mari instituţii a judeţului.

Conform acestuia Academia Forţelor Terestre Sibiu va realiza următoarele:
- promovarea importanţei donării voluntare a sângelui şi a componentelor sanguine umane în rândul studenţilor/cursanţilor şi a personalului Academiei;
- mobilizarea potenţialilor donatori de sânge şi componente sanguine umane şi îndrumarea acestora către Centrul de Transfuzie Sanguină Sibiu;
- asigurarea programării potenţialilor donatori de sânge şi componente sanguine umane, în vederea donării, în colaborare cu Centrul de Transfuzie Sanguină Sibiu.

"Suntem onoraţi să facem parte din acest parteneriat al cărui scop este acela de a salva vieţi. Academia Forţelor Terestre este o organizaţie care se manifestă activ în viaţa comunităţii locale, care a înţeles că este important să îşi educe studenţii astfel încât aceştia să devină cetăţeni cu spirit civic care să manifeste empatie faţă de cei aflaţi în suferinţă.

În permanenţă am răspuns cu promptitudine tuturor apelurilor umanitare adresate până în prezent, fiind conştienţi de faptul că fiecare picătură de sânge donată poate să însemne o viaţă salvată. Ne dorim ca acest parteneriat să aibă viaţă lungă aşa cum sperăm să fie şi a acelora care au nevoie de contribuţia noastră", a declarat Rectorul AFT Sibiu, gl.bg.prof.univ.dr.ing. GHIŢĂ BARSAN

În cadrul parteneriatului, SCJU Sibiu are obligaţia de:
- a transmite Academiei Forţelor Terestre "Nicolae Bălcescu" Sibiu necesitatea mobilizării donatorilor voluntari;
- a facilita accesul potenţialilor donatori de sânge şi componente sanguine umane la actul donării.

"Mulţumim Academiei Forţelor Terestre Sibiu pentru deschidere şi implicare în procesul de donare de sânge şi Centrului de Transfuzie Sanguină Sibiu pentru activitatea şi eforturile de a asigura stocurile necesare. Prin acest gest, donatorii vin în sprijinul semenilor aflaţi în suferinţă şi este un gest dătător de speranţă pe care sperăm să-l urmeze cât mai mulţi oameni şi, de ce nu, şi alte instituţii", a transmis managerul SCJU Sibiu, Jur. FLORIN NEAG.

În cadrul protocolului, Centrul de Transfuzie Sanguină Sibiu va asigura:
- măsurile necesare pentru a oferi potenţialilor donatori de sânge şi componente sanguine umane, asigurarea confidenţialităţii;
- furnizarea informaţiilor necesare potenţialilor donatori;
- ca donatorii de sânge şi componente sanguine umane să corespundă criteriilor de eligibilitate;
- programarea potenţialilor donatori de sânge şi componente sanguine umane, în vederea donării.

"Oricine poate avea nevoie, la un moment dat, de sânge. Un accident, o intervenţie chirurgicală, o boală hematologică gravă pot duce la pierderi masive de sânge şi pot pune în pericol viaţa celui afectat. Mulţumită celor care donează sânge anonim, sunt salvate multe vieţi. De aceea este în interesul tuturor să existe rezerve de sânge sigure. Educaţia joacă un rol important în menţinerea stării de sănătate a unei societăţi şi în cultivarea unei atitudini pozitive faţă de donarea de sânge. Mulţumim Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu şi Academiei Forţelor Terestre "Nicolae Bălcescu" Sibiu pentru implicare în acţiunea de promovare a donării de sânge. De asemenea, mulţumim celor care, prin gestul lor de a dona sânge vin în ajutorul persoanelor aflate în suferinţă, a precizat Dr. Daniela Ureche, directorul CTS Sibiu.

Parteneriat lansat de Ziua Mondială a Donatorului de Sânge

Prima rundă de donare s-a desfăşurat chiar de Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, sărbătorită azi, 14 iunie.

Începând din 2005, această zi este marcată la nivel mondial ca fiind Ziua Donatorului de Sânge. Un gest simbolic de mulţumire pentru donatorii din întreaga lume şi, totodată, o încercare de a conştientiza opinia publică cu privire la importanţa acestei activităţi.

Pentru personalul CTS Sibiu este însă o zi normală de lucru. O zi în care au primit donatori din partea AFT Sibiu: 12 studenţi ai academiei s-au prezentat pentru donare la ora 10.30. Sunt primii dintr-un proiect pe termen lung, care se va concretiza în etape săptămânale de donare din partea personalului şi studenţilor AFT Sibiu (UM1512).

"Ziua de 14 iunie a fost stabilită de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii ca ZIUA MONDIALĂ A DONATORULUI DE SANGE, pentru că este ziua de naştere a lui Karl Landsteiner, cel care a descris prima dată grupele sanguine în sistemul OAB. Este o ocazie de a aduce în atenţie importanţa actului donării şi de a le mulţumi pentru generozitate celor care donează voluntar sânge venind astfel în ajutorul semenilor lor" a mai declarat, a precizat Dr. Daniela Ureche, directorul CTS Sibiu.

"În numele tuturor partenerilor din proiect, al personalului medical al SCJU Sibiu şi al CTS Sibiu precum şi în numele şi al tuturor pacienţilor care vor beneficia de produsele sanguine, le mulţumim tuturor donatorilor de la Academia Forţelor Terestre "Nicolae Bălcescu" Sibiu precum şi tuturor celorlalţi donatori. Este un gest de umanitate, de empatie şi toţi cei care îl fac merită titlul onorific de "salvator sau erou", a adăugat managerul SCJU Sibiu, Jur. Florin Neag.

Jur. Florin Neag Decebal Todăriţă
Manager Purtător de cuvânt

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2021 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1303 (s) | 34 queries | Mysql time :0.037585 (s)