marți, 19 martie, 2024

Alimente benefice pentru sănătatea părului

Distribuie:

Publicat:

Alimentaţia joacă un rol important dacă vrei un păr bogat şi strălucitor. Unii compuşi din dietă sunt esenţiali pentru structura şi aspectul plăcut al podoabei capilare.

Cheratina, elementul principal din firul de păr, se sintetizează mai uşor dacă ai o dietă din care nu lipsesc proteinele, în special cele din surse animale (carne, inclusiv peşte, lactate, ouă), zincul şi sulful. De asemenea, un păr sănătos are nevoie şi de fier, precum şi de vitamine din complexul B, compuşi esenţiali pentru foliculii piloşi. Iată cele mai importante surse ale acestor nutrimente:

PROTEINE: carne, inclusiv peşte, lactate, ouă, linte.

VITAMINE B: carne, lactate, ouă, fasole, cereale, drojdie de bere, ciuperci, nuci, banane, avocado, cartofi, porumb

ZINC: ficat de vită sau de porc, germeni de grâu, pâine integrală, vită, gălbenuş, soia, fasole, linte. 

FIER: carne de vită, de pasăre, peşte, fructe de mare, fasole, spanac, mazăre, linte, stafide, migdale, nuci şi seminţe.

SULF: alune, cereale, orz brun, broccoli, carne de vită şi de pasăre.

Vitamina A, pentru strălucire

Dacă ai părul tern, este posibil să ai o carenţă de vitamina A. Aceasta se găseşte în special în produsele de origine animală: ulei de peşte, ficat de vită, de porc, lactate şi gălbenuş. De asemenea, este prezentă şi în vegetale (morcov, spanac, broccoli, caise, citrice), sub formă de betacaroten, acesta fiind convertit de corp în vitamina A. Este bine de ştiut că pentru o mai bună absorbţie a betacarotenului, este bine să se consume şi grăsimi, de preferat bune (nuci, ulei de măsline).

Acizii graşi, necesari pentru hidratare

Părul are nevoie şi de acizi graşi esenţiali de tipul Omega-3 pentru hidratarea scalpului şi pentru rezistenţa folicului pilos. Aceşti acizi participă la formarea uleiului natural (sebum), care previne uscarea scalpului şi formarea mătreţii. Printre alimentele care conţin acizi graşi esenţiali se numără somonul, macroul, seminţele de in şi cele de dovleac, nucile, cerealele integrale şi alunele. Acţiunea benefică a acizilor graşi esenţiali este accentuată de vitamina E, care stimulează oxigenarea şi circulaţia sangvină la nivelul scalpului, prevenind uscarea acestuia.

De aceea, asigură-te că din alimentaţie nu îţi lipsesc alimente care conţin această vitamină (uleiuri vegetale, fructe oleaginoase, vegetale cu frunze verzi).

Continuarea pe clicksanatate.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img