vineri, 29 martie, 2024

Alimente care cauzeaza respiratia urat mirositoare

Distribuie:

Publicat:

Respiratia urat mirositoare ii poate indeparta pe ceilalti de tine si te poate face sa te simti prost. Aceasta problema jenanta poate fi cauzata de unele alimente pe care le consumi des, dar despre care nici nu banuiai ca iti pericliteaza eforturile de a face o impresie buna. Iata ce alimente favorizeaza respiratia urat mirositoare:
 
1. Branza. Aminoacizii din componenta branzei si a celorlalte produse lactate reactioneaza negativ la contactul cu bacteriile din gura, producand compusi volatili de sulf care pot provoca halena. Persoanele care au intoleranta la lactoza trebuie sa fie foarte atente la astfel de produse. Din moment ce organismul lor nu poseda enzima necesara pentru a prelucra lactoza, consumul de produse lactate va provoca o acumulare excesiva de aminoacizi si o cantitate foarte ridicata de compusi de sulf. In aceste conditii este posibil sa ai probleme cu halena chiar si la cateva zile dupa ce ai oprit sau ai redus consumul de branza. 
 
2. Curry. In trecut se credea ca acest preparat poate reduce respiratia urat mirositoare pentru ca in componenta lui se regasesc uleiuri esentiale incluse in formula unor ape de gura, dar realitatea este foarte diferita. In cadrul unui studiu realizat in 2004 s-a constatat ca uleiurile esentiale din curry nu sunt eficiente pentru prevenirea acestei probleme, iar condimentele pe care le contine vor cauza halena care va persista timp de mai multe ore. Ca regula generala, cu cat mirosul unui preparat este mai puternic cu atat efectul asupra respiratiei va fi mai intens.
 
3. Cafeaua. Rolul principal al salivei este acela de a clati gura si de a preveni acumularea bacteriilor nocive. Cafeina, insa, incetineste productia de saliva, favorizand proliferarea bacteriilor si eliberarea gazelor cu miros neplacut. Exista termenul de „respiratie de cafea”, iar acest fenomen este mai pronuntat dimineata pentru ca oricum productia de saliva scade foarte mult cand dormi. Este recomandat sa-ti periezi dintii dupa ce bei cafea si sa bei apa pentru a reduce efectele nedorite.
 
4. Salsa. Precis stiai deja ca usturoiul si ceapa iti afecteaza negativ respiratia, dar este foarte usor sa uiti ca reprezinta baza pentru salsa. Majoritatea tipurilor de salsa contin aceste 2 ingrediente, macinate sau sub forma de pudra si ai putea remarca halena chiar si dupa numai cateva inghitituri.
 
5. Friptura. Carnea rosie contine foarte multe proteine, care sunt formate din aminoacizi. La fel ca si in cazul produselor lactate acesti nutrienti reactioneaza negativ cand se combina cu bacteriile din cavitatea bucala, dar din cauza ca acest tip de carne are mai multe proteine decat lactatele se vor genera si mai multi compusi de sulf.
 
6. Vinul. Alcoolul favorizeaza deshidratarea, ceea ce inseamna ca se va produce mai putina saliva si vor exista mai multe bacterii in gura. In plus, vinul rosu lasa un strat pe suprafata dintilor la care pot adera foarte usor bacteriile. Este bine sa bei des apa si sa-ti clatesti gura pentru a te mentine hidratat si a reduce cantitatea de bacterii care pot provoca respiratia urat mirositoare.
 
7. Gyros. Carne de miel, branza feta cu aminoacizi, ceapa, rosii cu un efect acid… practic fiecare ingredient din gyros va cauza o reactie chimica nepotrivita pentru respiratie. Mesteca neaparat guma mentolata fara zahar dupa ce consumi acest preparat. sursa: eva.ro

S.D.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img