joi, 18 aprilie, 2024

Alimente care combat virozele, balonarea sau uitarea

Distribuie:

Publicat:

Ciocolata neagra, cafeaua, bananele, fisticul, musetelul, rodia, somonul, luteina si faina integrala sunt adevarate medicamente pentru organism. Studiile recente au demonstrat ca fibrele solubile din cafea faciliteaza tractul intestinal. O ceasca de cafea la filtru contine 1 gram de fibre (mai mult chiar decat un pahar cu suc de portocale), cafeaua espresso contine 7 grame, iar cafeaua instant – 2 grame.

Chiar daca nu ai mancat mult sau nesanatos (exces de sare), poti sa te simti balonata. Cauza? Un nivel scazut de potasiu, mineral responsabil cu fluidizarea lichidelor din corp. Ca sa scapi de senzatia de balonare, incearca urmatoarea reteta: zdrobeste o banana intr-un bol si adauga iaurt de vanilie (alta sursa de potasiu).

Musetelul, sau romanita, si-a dovedit calitatile in calmarea crampelor menstruale. Se pare ca 5 cesti de ceai de musetel baute zilnic pot chiar stopa crampele si efectele dureaza pana la 2 saptamani dupa incetarea consumului de ceai. Daca te confrunti cu astfel de dureri luna de luna, incearca sa bei o ceasca pe zi, timp de 30 de zile.

Daca te simti epuizata si fara energie, fisticul te poate ajuta. Contine steroli, fibre, antioxidanti, grasimi bune si alti nutrienti care modifica in bine reactia organismului la stres. Atentie insa: fisticul nu e deloc sarac in calorii! Cantitatea recomandata e de 75 de grame pe zi. O idee ar fi sa presari cateva seminte de fistic peste cerealele de la micul dejun sau in salate.

Acizii Omega-3 din carnea de somon pot ridica nivelul serotoninei, responsabila cu buna dispozitie. Bine ar fi sa-ti faci obiceiul de a manca somon (sau alt peste gras – ton la conserva, halibut) o data pe saptamana. Important este sa eviti uleiul de soia si de floarea-soarelui, pentru ca sunt bogate in Omega-6, care distruge anumite calitati ale acidului Omega-3.

Se pare ca polifenolul din rodie are capacitatea de a ucide virusurile chiar in gura, adica inainte sa sa raspandeasca in organism. Ce trebuie sa faci? Bea cate un pahar de suc de rodii pe zi, mai ales in sezonul racelilor si al gripei. Daca ti se pare prea acru, indulceste-l cu suc de mere sau de pere. Rodia isi pierde calitatile doar in combinatie cu soia si produsele din soia.

Ciocolata neagra creste nivelul de energie, se stie. Specialistii sunt de parere ca o cana de cacao este la fel de eficienta, deoarece contine flavonols, un fel de antioxidant. Ciocolata si cacaoa provoaca dilatarea vaselor de sange din creier, deci o mai buna irigare a acestuia.

Daca ai probleme in a retine numele persoanelor cu care faci cunostinta sau in a-ti aminti ceva, faina integrala te poate ajuta, deoarece reduce zaharul din sange. Poti consuma pana la 3 portii de produse preparate din faina integrala pe zi: un sandvis cu paine integrala asigura cam 2 portii, iar a treia poate fi de un bol de cereale sau un castron cu floricele de porumb.

Semintele de dovleac contin o mare cantitate de magneziu, dar sunt de asemenea o sursa de fosfor, fier, zinc si potasiu si contin totodata vitamine din grupa B si vitamina K. Semintele de dovleac sunt recomandate in dieta pentru a avea un somn odihnitor si pentru prevenirea formarii calculilor renali si a osteoporozei.
 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img