joi, 28 martie, 2024

Alimente care iti distrug lent ficatul

Distribuie:

Publicat:

Orice viciu iti afecteaza ficatul, mai ales daca vorbim de alcooltutundroguri sau consumul de alimente nesanatoase de tipul celor junk food.

Noptile pierdute isi vor pune amprenta incet dar sigur asupra intregului organism, afectand mai ales ficatul care are un rol esential in regenerarea celulara mai ales in ceea ce priveste functiile neurologice.

Lucrul in medii toxice in care se prelucreaza vata de sticla, azbestul, cimentul sau alte materiale grele reprezinta de asemenea un pericol pentru sanatatea intregului organism.

In momentul in care la nivelul ficatului apar anumite afectiuni hepatice este posibil sa te confrunti cu probleme precum indigestia, prezenta acidului gastroesofagian, incomozii hemoroizi, constipatie, depresie, pofte neasteptate de dulce, afectiuni ale sistemului cardiovascular, colesterolul peste limitele normale, surplusul de kilograme sau chiar cu diagnosticul de „ficat gras” sau non-alcoolic.

Cafeaua dauneaza ficatului

Chiar daca in general ai niste principii de viata sanatoase, micile abateri de la acestea pot afecta buna functionare a ficatului si implicit a intregului organism.

Acorda o atentie sporita la ceea ce mananci si la ceea ce bei si evita pe cat posibil surmenajul.

Una dintre cele mai periculoase licori pe care si tu o consumi este cafeaua si alcoolul. Ambele in exces au efecte devastatoare. Mai ales daca ai fost depistat cu o afectiune hepatica acestea trebuie evitate cu orice pret. Cafeaua in exces duce la diminuarea calciului atat de esential pentru sanatatea oaselor. Ambele bauturi ingreuneaza cu mult activitatea ficatului si consumate in cantitati mari pe perioade mari de tmp pot fi fatale.

Produsele de origine animala, greu de metabolizat

O data ce ficatul a fost afectat, consumul alimentelor de origine animala sunt mult mai greu de metabolizat. Chiar daca ficatul tau inca nu da semne de o afectiune anume nu fa abuz de aceste produse. Carnea rosie, ouale sau lactatele desi iti furnizeaza proteine pot ingreuna activitatea acestui organ. Incearca sa ai o dieta variata axata mai ales pe fructe si legume proaspete, consumand cu moderatie carne, mai ales cea rosie.

Fasolea sau nucile iti pot da o mana de ajutor.

Evita dulciurile

Desi sunt bune la gust si ai senzatia ca iti furnizeaza energie de calitate, sunt alimente foarte greu de filtrat de catre ficat, mai ales unul care nu functioneaza la capacitati maxime.

De fiecare data cand simti nevoia de gustul bun al dulciurilor alege carbohidratii naturali precum capsunele, portocalele, chiar si o lingurita de miere de albine.

Sodiul creste riscul de boli hepatice

Alimentele sarate contin sodiu care de cele mai multe ori nu poate fi procesat in mod corespunzator. Mai mult de atat consumat in cantitati mare acesta contribuie la inflamarea excesiva a acestui organ.

Incearca sa inlocuiesti sarea cu alte condimente naturale precum piperul, rozmarinul, usturoiul, oregano.

Atentie la grasimile nesanatoase!

Și in acest caz ne referim mai ales la uleiurile cu o culoare galbena acre la temperatura camerei raman lichide, ele sunt extrem de bogate in acizi grasi polinesaturati care pot afecta destul de usor si mult ficatul.

Evita pe cat posibil prajelile, uleiul de floarea soarelui sau soia daca stii ca ai anumite probleme la nivelul ficatului si uita cu desavarsire de fast food sau patiserie.

Opteaza in schimb pentru uleiul de masline si uleiul de cocos.

Nu uita sa te hidratezi corespunzator si sa iti aloci timpul necesar sa te odihnesti. In timpul somnului organismul are o pauza binemeritata prin care se reface.

sursa: clicksanatate.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img