joi, 25 aprilie, 2024

Alimente care nu expira. Pot fi consumate dupa un timp indelungat

Distribuie:

Publicat:

Te-ai intrebat care sunt alimentele care nu expira? Iata zece alimente care au un termen de valabilitate nedefinit si pot fi bune pentru consum chiar si dupa ani de zile.

Mierea

Mierea este alimentul despre care se spune ca poate rezista vesnic, gratie enzimelor pe care le contine. Acestea schimba compozitia nectarului, transformandu-l in zaharuri simple, depozitate initial in faguri.

Procesarea si ambalarea acestui aliment miraculos ajuta, de asemenea, la durata sa de viata nedeterminata. Apoi, mierea este higroscopica, deci aree proprietatea de a absorbi umezeala din aer.

Se crede ca cel mai vechi borcan de miere descoperit vreodata are in jur de 5500 de ani.

Orezul alb

Cercetatorii au descoperit ca orezul alb isi poate mentine continutul nutritiv si aroma timp de 30 de ani, atunci cand este pastrat in containere fara oxigen la temperaturi mai mici de 4 grade Celsius.

In schimb, orezul brun rezista doar in jur de sase luni, din cauza uleiurilor naturale pe care le contine.

Sarea

Avand in vedere ca clorura de sodiu este un mineral extras din Pamant, nu este nicio surpriza termenul de valabilitate nelimitat al sarii. Sarea a fost folosita de secole pentru a conserva alte alimente, pentru ca inlatura umezeala.

Insa, sarea iodata nu este la fel de rezistenta precum cea pura, extrasa din mine, si este buna doar cinci ani de zile.

Sosul de soia

In general, depinde de aditivii pe care producatorii ii folosesc, dar daca nu este desfacut, sosul de sare dintr-o sticla are un termen de valabilitate nedefinit.

Sirop de artar

Gratie rezistentei la cresterea microbiala, siropul de artar poate rezista un timp foarte indelungat. Este de preferat sa fie pastrat la rece.

Fasolea boabe uscata

La fel ca si in cazul orezului, ea poate fi consumata si peste 30 de ani. Conform unui studiu, valoarea sa nutritionala nu se schimbe si, chiar daca fierbe mai greu, poate fi consumata si dupa multi ani.

Alimente care nu expira: Zaharul rezista foarte mult timp

Zaharul

In functie de modul de depozitare, zaharul poate rezista ani de zile. Zaharul pudra si cel granulat ar trebui tinute departe de umezeala, in ambalaje ermetice pentru a fi bun de consum si dupa perioade foarte lungi de timp.

Baturile alcoolice tari

Atata timp cat nu sunt desfacute si expuse la aer, lumina intensa sau caldura intensa, bauturile alcoolice tari pot rezista ani la rand, chiar daca isi mai pierd din aroma.

Amidon de porumb

Atata timp cat nu este expus la umeazeala si nu se uda (fapt care face moleculele de oxigen sa se amestece cu cele de amidon) si este tinut in loc uscat si racoros, nu va expira pentru o perioada extrem de lunga de timp.

Lapte praf

Testele cercetatorilor au dovedit ca laptele praf asi mentine proprietatile peste 20 de ani. La fel, trebuie tinut la loc uscat si racoros, departe de umezeala sau caldura excesiva.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img