vineri, 29 martie, 2024

Alimente nesanatoase preferate si de nutritionisti

Distribuie:

Publicat:

Nutritionistii sunt acele persoane experte in ce priveste alimentatia sanatoasa. ii poti remarca servind, printre altele, o salata de cruditati sau un smoothie din iaurt si fructe. Probabil ai fi surprins de anumite mancaruri pe care ei le aleg. Despre unele din alegerile lor n-ai zice ca sunt sanatoase (desi sunt), in timp ce altele reprezinta un mic rasfat, facute cu cap si fara vinovatie. Conform Southern Living, iata 12 dintre alegerile putin mai controversate ale nutritionistilor:

Cafea

Cafeaua are reputatia de a fi nesanatoasa. dar bauta cu moderatie si in combinatia potrivita, aceasta poate fi o super bautura. Cafeaua contine antioxidanti, de aceea ea contribuie la scaderea riscului de a face diabet de tipul 2. Daca vrei sa te bucuri de beneficiile cafelei, sugestia este sa bei o singura ceasca dimineata, pentru restul zilei alegand apa sau ceaiul verde. Evita indulcirea cafelei si daca preferi cafeaua cu lapte, alege laptele de cocos sau de migdale.

Bacon

Daca iti place sa mananci bacon, recomandarea aceasta te va face fericit. Gustul sarat si afumat al suncii da un plus de savoare atunci cand este folosita in cantitati mici impreuna cu legumele. Ba chiar te va face sa iubesti legumele si mai mult. Cheia este sa o folosesti in cantitati mici.

Oua

Un ou are 70 de calorii, avand 6 grame de proteine de foarte buna calitate. Ouale sunt bune atunci cand vrei sa slabesti. Cei care au ales oua la micul dejun au slabit cu 65% mai mult decat cei care au ales un covrig cu tot atatea calorii ca si oul. Sugestia este sa alegi oua organice – gainile sunt hranite mai sanatos, fara hormoni sau antibiotice. Unii nutritionisti aleg sa manance oua de cateva ori pe saptamana, fie sub forma unei omlete cu legume, fie cu salata verde langa.

Lista de alimente anti-cancer a dr. Oz

Lactate grase

Poate ca esti unul din acei oameni care aleg intotdeauna iaurt dietetic. Multi nutritionisti aleg la fel. Sunt unii care prefera lactatele grase, datorita gustului mai bun si al faptului ca se satura mai repede. Potrivit unui studiu suedez, femeile care au o greutate normala si consuma lactate grase au sanse mai mici sa se ingrase odata cu inaintarea in varsta. Ai insa grija la cantitatea consumata. O ceasca de iaurt gras are 160 de calorii, in timp ce o ceasca de iaurt dietetic are 110 calorii. Laptele gras contine mai multe grasimi saturate – 5 grame la o ceasca, un sfert din cat se recomanda a consuma pe zi.

Cartofi

Oamenii tind sa se teama de cartofi deoarece au reputatia de a se depune pe talie. Acestia insa pot fi perceputi diferit. Ei asigura nutrienti importanti cum ar fi vitamina B, fier, vitamina C, calciu, potasiu si fibre. Ei sunt si o sursa de carbohidrati care ard grasimile, fiind cunoscuta sub numele de amidon rezistent. Acesta ajuta corpul sa arda grasimile. Poti activa amidonul rezistent alegand o salata rece de cartofi.

Ghee sau untul clarefiat

Daca ai mancat vreodata la un restaurant indian, atunci ai mancat si ghee, unt clarefiat. Vestea buna este ca datorita gustului atat de intens, ai nevoie doar de cateva picaturi pentru a da savoare oricarei mancari. Face ca legumele sa fie mai interesante. in plus, o lingurita de ghee are doar 45 de calorii (o lingurita de ulei de masline are 40 de calorii.) Puteti folosi o lingurita de ulei de masline impreuna cu o jumatate de lingurita de ghee pentru a sota legume.

Paste

Puteti face ca anumite care sunt pe placul vostru sa fie si hranitoare. Alegeti paste care sunt proaspat facute impreuna cu proteina slaba, cum e pestele sau puiul, grasimi sanatoase – ca uleiul de masline si o gramada de legume bogate in fibre.

Cartofii prajiti

Acestia sunt facuti in general din cartofi. Dar puteti lua in considerare si legume prajite. Ideea sa fie ceva ocazional. Nu sunt o mancare sanatoasa, dar va puteti bucura de ea moderat. Asociati cartofii prajiti cu o salata de pui. Aveti grija la cat de mare e portia. Mancati jumatate din portia servita la restaurant, sarind peste sos, cum ar fi maioneza. Alegeti cartofii care sunt proaspat facuti.

Stafide

Spre deosebire de alte fructe comfiate stafidele nu sunt pline de zahar. Acestea sunt boabe de struguri uscate, care nu au nevoie sa li se adauge zahar sau suc de fructe. Aveti nevoie sa tineti cont de cat de multe mancati. O stafida are tot atatea calorii cat un bob de strugure, numai ca e mai mica decat unul. E destul de usor sa nu te limitezi la o ceasca de stafide, desi la struguri nu ai avea nicio problema.

Paine neagra

Este mai sanatoasa decat painea alba si asta datorita acidului lactic care este fermentat si care afecteaza amidonul painii. Din nou, este recomandat consumul cu moderatie.

Ciocolata calda

Majoritatea oamenilor cred ca ciocolata nu este buna, insa multi nutritionisti o recomanda. Ciocolata este plina de polinefoli. La fel si ciocolata calda.

Recomandarea este de a va prepara singuri ciocolata calda in detrimentul celei la plic, din cauza continutului  mare de zahar. intr-o ceasca amestecati cacao cu o lingurita de miere neagra sau sirop de artar pur si lapte neindulcit de cocos sau migdale.

Gogosi

Gogosile, torturile si prajiturile nu vor fi niciodata bune pentru noi, dar un desert ocazional nu iti va da peste cap dieta si mai ales, nu te va face sa te simti ca te privezi de ceva. Puteti manca o data sau de doua ori pe an, la micul dejun, o gogoasa foarte buna impreuna cu un smoothie verde.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img