joi, 25 aprilie, 2024

Alimente pe care nu le speli de obicei, desi ar trebui

Distribuie:

Publicat:

Stii din copilarie ca este obligatoriu sa speli fructele si legumele inainte de a le manca. Dar mai sunt si alte alimente pe care ar trebui neaparat sa le spalam, dar nu stim asta sau trecem cu vederea.

Iata care sunt cateva dintre aceste alimente care te pot imbolnavi daca nu le speli:

Fasolea la conserva
Versi lichidul din conserva de fasole si apoi pui direct boabele in salata? Pentru ca sunt mult mai usor de folosit decat fasolea boabe cruda, pe care trebuie sa o fierbi o vesnicie, astfel de conserve devin tot mai populare, in special pentru salate. Dar lichidul in care sunt conservate boabele fierte de fasole poate contine foarte multa sare, dar si alte substante care pot fi foarte nocive pentru sanatatea ta. Clateste intotdeauna boabele de fasole inainte de a le adauga in salate sau in alte preparate.

Fructele si legumele pe care le decojesti
Iti spui ca nu are niciun rost sa speli o portocala sau un grepfrut daca oricum le vei curata de coaja, nu-i asa? Este o greseala des intalnita. inainte de a ajunge la tine in bucatarie, aceste fructe, in special cele exotice, trec prin zeci sau chiar sute de mani. Stau in depozite imense, pline de praf, insecte sau chiar si animale. Iar atunci cand atingi coaja pentru a o desface sau cand tai fructul cu cutitul, toate bacteriile nocive intra in contact cu pulpa fructului, pe care tu o vei consuma. Spala intotdeauna sub jet de apa fructele inainte de a le curata coaja.

Orezul
Orezul trebuie spalat intotdeauna inainte de a fi gatit. Nu doar ca elimini bacteriile periculoase si eventualele impuritati, dar va avea un gust mai bun si o textura mai placuta. Prin spalarea orezului crud, elimini excesul de amidon care se afla pe suprafata boabelor si care in timpul fierberii poate provoca lipirea boabelor.

Prin urmare, atat pentru sanatatea ta, cat si pentru rezultate culinare mai bune, spala orezul in apa rece si scurge-l de cel putin trei ori inainte de a-l gati.

Dozele de bauturi
Nu vrei sa stii in ce condintii sunt pastrate dozele de bauturi racoritoare sau alcoolice inainte de a ajunge in frigiderul tau. De-a lungul lantului comercial, de cand ies din fabrica si pana ajung la tine, cutiile din aluminiu din care tu bei direct, fara sa le speli, stau in depozite extrem de murdare si sunt manipulate fara pic de atentie. Atunci cand bei direct din doza, este ca si cum ai pune gura pe clanta unei usi dintr-un loc public… Spala de fiecare data dozele inainte de a bea direct din ele si chiar inainte de a turna bautura in pahar.

Alimentele in conserva sau borcane
La fel ca si dozele de bauturi, conservele de alimente nu au un traseu prea lin inainte de a ajunge in bucataria ta. Pot avea pe suprafata lor praf, bacterii, impuritati si resturi de mancare varsate din conservele sau borcanele sparte. De aceea este obligatoriu sa le speli bine inainte de ale deschide. Previi astfel contaminarea alimentelor cu impuritatile care se afla pe recipient. Pe de alta parte, atunci cand introduci o conserva murdara in frigider, risti ca bacteriile aflate pe ea sa se imprastie pe alimentele din jur.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img